Propunere legislativa: Eutanasierea cainilor va fi permisa. Tu ce parere ai?

0
923
catel

catelPrefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, marti, ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.

„Am trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legislatiei pentru cainii fara stapan in urma discutiilor purtate cu reprezentantii administratiei locale si a datelor statistice de la Institutul «Matei Bals» pe ultimii patru ani”, a spus Mihai Atanasoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, propunerile de lege respecta legislatia europeana si incearca rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele ONG-urilor sau a celor aproximativ 100.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele administratiei locale.

In anul 2009 in Capitala au fost muscate de caini si au beneficiat de servicii medicale, 11.436 de persoane din care 7.571 au fost muscate de caini fara stapan si 3.865 de caini cu stapan. in primul trimestru al anului 2010 au fost muscate de caini 2.813 persoane, din care 2.175 de caini fara stapan si 768 de caini cu stapan.

Potrivit datelor de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, costurile serviciilor medicale pentru tratarea pacientilor muscati de caini au fost in 2009 de aproximativ 400.000 de euro (1.658.040 lei). in perioada 2006-2009 costurile serviciilor medicale pentru persoanele muscate de caini au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro (5.537.333 de lei).

Din datele statistice transmise de Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan (ASCS) Bucuresti rezulta ca pentru un caine intretinut in adaposturile publice se cheltuie aproximativ 300 de lei in fiecare luna.

„Presupunand ca numarul total al cainilor comunitari din Bucuresti este cel estimat de ONG-uri, adica 40.000, atunci costurile de intretinere a acestor animale pe perioada unui an ar fi de 144 de milioane de lei, adica aproximativ 34 de milioane de euro”, a declarat prefectul Capitalei.

in privinta propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a aratat ca „este incurajata adoptia cainilor fara stapan care va fi facuta cu responsabilitate si spirit civic”.

in acest sens, cetateanul care va dori adoptarea a mai mult de doi caini va trebui sa faca dovada resurselor materiale pentru intretinerea animalelor, a acordului vecinilor sau a asociatiei de proprietari in cazul in care locuieste la bloc, a achitarii taxelor de sterilizare, microcipare si tratare de boli, dar si a spatiului prevazut de legislatia europeana pentru ingrijirea cainilor.

si eutanasierea animalelor va fi permisa, aceasta urmand a avea loc in doua faze.

intr-o prima faza, cainii stransi de pe domeniul public vor fi consultati si examinati, vor fi recuperate exemplarele clinic sanatoase si neagresive, iar cainii fara stapan, care sunt grav bolnavi incurabili si irecurabili, si cainii agresivi vor fi eutanasiati cu respectarea prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

„In situatia in care cei din adaposturile administratiei publice locale ramasi dupa examinarea medicului veterinar sanatosi si neagresivi nu sunt adoptati intr-o perioada de sapte zile este permisa eutanasierea si a acestor animale”, a spus Atanasoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, reprezentantii administratiei publice a sectoarelor vor fi obligati sa infiinteze adaposturi in 30 de zile daca legea va fi adoptata, in cazul in care acest lucru nu se va intampla acestia urmand sa fie amendati de Prefectura.

„Desi exista legislatie care ii obliga pe primari sa infiinteze adaposturi pentru cainii fara stapan, pentru ca nu existau sanctiuni, doar o parte din primariile de sector au infiintat aceste adaposturi”, a mai spus Atanasoaei.

Noile modificari legislative vor aduce si obligatia tuturor detinatorilor de caini de rasa comuna de a-i steriliza si microcipa.

„Pentru ca din 2012 legislatia europeana ne obliga sa microcipam toti cainii de rasa comuna, am urmarit un pas inainte si incercam sa facem acest lucru mai devreme pentru ca este in interesul cetateanului ca animalul sa fie usor identificat in cazul in care acesta se pierde sau este furat”, a mai spus Atanasoaei.

Totodata, propunerea de lege are in vedere si crearea unei baze de date cu trei registre de evidenta pentru cainii fara stapan, pentru cei cu stapan si pentru cainii cu regim special.

O alta noutate a propunerii legislative are in vedere existenta amenzilor atat pentru cei care adopta un caine si apoi ii dau drumul pe strada, cat si pentru cei care hranesc in locuri publice cainii fara stapan, pentru cei care nu isi inregistreaza animalele in registrele speciale sau cei care nu-si sterilizeaza cainii de rasa- comuna.

Valoarea amenzilor poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei. Un exemplu in acest sens este amenda care va fi aplicata persoanelor care vor hrani animalele in parcuri sau alte locuri publice care poate varia de la 2000 la 5000 lei. Aceeasi amenda vor primi si cei care, dupa ce adopta un caine, ii dau drumul inapoi pe strada.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan a fost initiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligatia autoritatile locale sa sterilizeze toti cainii comunitari si a fost adoptat in unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, in prezent fiind la Comisia pentru administratie publica a Camerei Deputatilor.

Totodata, Marius Marinescu este initiatorul Legii 9/2008 privind protectia animalelor, prin care a fost abrogata eutanasierea acestora.

Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infractiune detinerea si comercializarea de animale salbatice, cu exceptia gradinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cersetorie, omorarea animalelor, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, maltratarea si schingiuirea acestora, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani, precum si interventiiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.

Actul normativ prevede pedepse care pot merge pana la amenzi penale de 2.000 lei sau inchisoare de pana la un an. (Mediafax)

 

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here