Proprietarii pot incheia o polita de asigurare facultativa pentru calamitati naturale

0
942

Proprietarii pot asigura locuintele pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren fie printr-o polita facultativa, fie printr-o asigurare obligatorie emisa de PAID, potrivit unor noi reglementari ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

„Consiliul CSA a hotarat, miercuri, revenirea la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinte, in conformitate cu prevederile Legii 260/2008. Astfel, proprietarii isi pot indeplini obligatiile prevazute de lege privind incheierea unei asigurari care sa acopere riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare obligatorie, emisa de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativa”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Reglementarile de pana acum impuneau incheierea unei polite obligatorii pentru aceste riscuri dupa expirarea asigurarii facultative.

„Aceasta masura este prima dintr-o serie de initiative care vizeaza inclusiv propuneri pentru modificarea Legii 260/2008, astfel incat obiectivul principal – de cuprindere cat mai larga in asigurare a fondului locativ din Romania – sa fie atins”, se mai spune in comunicat.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

in plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

La inceputul acestei saptamani, Parlamentul l-a numit pe Daniel Tudor, sustinut de USL, la sefia CSA dupa ce saptamana trecuta l-a revocat din functie pe Constantin Buzoianu, promovat de PDL in pozitia de presedinte al institutie in septembrie 2011.

Printr-un ordin al CSA, de la 1 septembrie, proprietarii de locuinte care au incheiate polite facultative privind riscurile prevazute de Legea 260/2008 aveau obligatia sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii celor facultative.

De asemenea, incepand cu 1 septembrie, societatile de asigurare puteau incheia polite pentru riscurile prevazute de contractul de asigurare obligatorie a locuintelor numai pentru valori asigurate care depasesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.

Astfel, CSA stabilea ca proprietarii care doresc sa-si acopere riscul pentru valori mai mari decat nivelul acoperit de asigurarile PAD pot sa cumpere polite facultative doar dupa ce incheie o polita obligatorie.

Ordinul CSA 15/2012 a fost contestat in justitie de Astra Asigurari, liderul pietei de profil in 2011.

Instanta a hotarat, la 18 septembrie, sa suspende ordinul CSA.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise de PAID in iulie 2010.

Prin modificarea Legii 260/2008, in decembrie 2010, persoanele fizice si juridice care au asigurare facultativa a locuintelor pentru toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie nu intra sub incidenta prevederilor actului normativ.

in urma acelei modificari, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asiguratori, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, si-a denumit politele faculatative pentru locuinte PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. in plus, Astra, care este actionar PAID, a inregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

in primele sase luni ale acestui an, portofoliul Astra aferent asigurarilor pentru incendii si calamitati naturale se ridica la 2,46 milioane de polite si venituri aferente de 117,97 milioane de lei.

in cazul PAID, de la inceputul acestui an, portofoliul societatii a scazut permanent, ajungand la finele lunii august la 202.774 de polite, de la 574.229 contracte la 31 decembrie 2011.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

in 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here