Proprietarii de locuinte, obligati sa le asigure

0
933
locuinte-asigurate

locuinte-asigurateProprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor in termen de sase luni, perioada in care PAID estimeaza ca va inregistra un milion de contracte.

 Proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor in termen de sase luni, perioada in care PAID estimeaza ca va inregistra un milion de contracte.

„Ar fi bine daca am depasi 10% (din numarul total al locuintelor din Romania, n.r.) in urmatoarele sase luni. Asta inseamna ca pana in ianuarie sa fie un milion de asigurati”, a declarat joi Marius Bulugea, presedintele – director general la Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), dupa o conferinta de presa.

Nu vor fi insa obligati sa incheie in termenul de sase luni, pana la 15 ianuarie, o asigurare cei care au o polita facultativa cu acoperire si dupa jumatatea lunii ianuarie. Dupa expirarea perioadei de valabilitate a asigurarilor facultative, daca aceasta are loc dupa 15 ianuarie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare.

Asigurarea va fi platita in termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului, potrivit lui Bulugea.

Politele pentru persoanele asistate social vor fi acoperite de autoritati.

Pe de alta parte, Parlamentul urmeaza sa aprobe, dupa finalizarea vacantei, un set de modificari ale Legii 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, principala solicitare fiind legata de solutionarea daunelor, conform reprezentantilor PAID.

„Suntem in al 8-lea an de la emiterea primului proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor. (…) Legea 260 trebuie modificata”, a afirmat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu.

Ea a adaugat ca asigurarea obligatorie acopera doar o mica parte din valoarea locuintei. Primele variaza intre 10 si 20 de euro, pentru o valoare asigurata a locuintei situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

„Speram ca populatia va intelege ca produsul lansat astazi nu este o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in cazul unui dezastru”, a spus Toncescu.

PAID a inceput joi emiterea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor. Prima polita a fost incheiata de secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor Mihai Capra.

El a declarat ca a facut o asigurare pentru o suma de 20.000 de euro, la una din locuintele pe care le poseda si pentru care nu avea asigurare facultativa.

Pe de alta parte, oficialul a afirmat ca prefecturile din tara vor furniza PAID datele cu privire la proprietarii si proprietatile care fac obiectul acestui tip de asigurare.

Reprezentantii PAID sustin ca sunt in posesia datelor a peste 10% din fondul national de locuinte, care cuprinde peste opt milioane de unitati, si estimeaza ca baza de date va fi completata in urmatorii doi ani.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,54 milioane euro.

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.

Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Dupa expirarea termenului de sase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.

Asigurarea obligatorie acopera cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here