Proportii alarmante ale discriminarii in Romania

0
838

Un raport de cercetare despre discriminarea din sistemul sanitar romanesc releva ca 96% dintre respondenti considera ca exista discriminare in Romania.
In sumar, cercetarea a relevat urmatoarele aspecte importante:

78% dintre studenții intervievați au convingerea ca originea etnica sau rasiala este motiv de discriminare;
71% din cei care au luat parte la sondaj considera ca o persoana poate fi refuzata la angajare pe criterii etnice;
61% dintre intervievati considera ca accesul unei persoane intr-un loc public poate fi refuzat pe criterii etnice
52% din studenti considera ca in sistemul sanitar discriminarea se intampla des, iar 20% ca se intampla foarte des;
Majoritatea studentilor intervievați considera ca cele mai discriminate persoane intr-un spital din Romania sunt persoanele infectate cu HIV/ SIDA si persoanele de etnie roma (media 4,9 respectiv 4,8, pe o scala de la 1 la 7);
52% dintre studenti afirma ca experienta de a fi discriminat lipseste din viata lor;
Pe o scala a distantelor sociale, in topul preferintelor studentilor sunt persoanele de sex opus (medie generala 5 pe o scala de 6), iar cele mai putin preferate sunt persoanele de etnie roma (medie generala 2,4 pe o scala de 6);

65% dintre studenti au atitudine pozitiva fata de introducerea unui suport educational despre nediscriminare si sanse egale in scolile de medicina din Romania;
42%  au exprimat intentia de a se inscriere la un asemenea curs optional, iar 44% au considerat ca nu se pot decide la momentul cercetarii daca vor sa se inscrie sau nu.

Cercetarea, ale carei rezultate sunt prezentate in acest raport, a fost efectuata in 2011 la solicitarea Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala. Subiectii au fost selectati din randul studentilor Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi. Scopul cercetarii a fost de a estima gradul de interes al studentilor de a participa la un curs universitar privind combaterea intolerantei si a discriminarii persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor de etnie roma. Cercetarea a intervievat 116 cazuri validate.
Pentru reducerea discriminarii din sistemul sanitar, Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) organizeaza pe 27 ianuarie o Conferinta internationala cu tema „Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate”. Evenimentul va avea loc de la ora 9.30 la Rin Central Hotel, sala Nicolae Iorga, str. Traian nr. 55 A, Sector 3 Bucuresti, fiind organizat in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, cu European Roma Rights Centre si cu Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania. Finantatorul Proiectului este Open Society Foundations/Roma Health Project.
Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) este o organizatie neguvernamentala care a fost infiintata in luna aprilie a anului 2009. Misiunea asociatiei este promovarea dialogului social, respectarea valorilor si intereselor civice in procesul de elaborare si implementare a politicilor publice pentru incluziunea sociala a grupurilor dezavantajate, in general, a minoritatii rome, in special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here