Profitul Petrom a urcat in 2011 cu 72%, un record de 887 milioane de euro. Cifrele reprezinta cel mai mare castig realizat vreodata de o companie din Romania

0
776
petrom-benzinarie-profit

petrom-benzinarie-profitGrupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

in ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vanzari de 18,61 miliarde lei. in ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un castig de 779 milioane lei si vanzari de 5,45 miliarde lei.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei in perioada similara a anului trecut. Petrom a constituit in ultimul un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la inceputul acestui an.

„Privind inapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila. Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar si preturilor favorabile la titei. Am reusit sa stabilizam nivelul productiei in Romania si avem satisfactia mai multor realizari in activitatea noastra de explorare din Romania. Am reinnoit licentele de explorare si am inregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importanta descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) si informatii incurajatoare obtinute, la inceputul acestui an, in cadrul forajului de mare adancime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)”, a declarat intr-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom a intrat anul trecut si pe sectorul energiei electrice, prin inceperea operatiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobantu. Totodata, grupul a finalizat constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a acestui an.

„In pofida cererii deteriorate pe piata de retail, 2011 a fost primul an dupa privatizare cand Rafinare si Marketing a inregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzand elementele speciale, sustinut de imbunatatirea performantei operationale din rafinare. Ne vom concentra in continuare pe cresterea eficientei si disciplina financiara, in vederea dezvoltarii noastre durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere”, a mai spus Mariana Gheorghe. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here