Producatorii de alimente, firmele imobiliare si beneficiarii de subventii, expusi insolventelor

0
772

Companiile din domeniul alimentar, beneficiarii de subventii, dar si proprietarii de spatii comerciale, industriale si de birouri, destinate inchirierii, sunt printre cei care se vor confrunta anul viitor cu probleme financiare, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

Dintre cei mai expusi in 2014 dificultatiilor financiare vor fi producatorii din sectorul alimentar, precum si beneficiarii de subventii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situatii de insolventa, se arata intr-un comunicat al CITR.

„in sectorul alimentar companiile producatoare sunt prinse ca intr-o menghina intre furnizorii de cereale si marii retaileri (key accounts), fiind veriga slaba in ambele relatii. Pe partea de achizitii, in conditiile unor volatilitati mari la pretul meteriilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului si predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vanzari, contractele rigide si taxele multiple duc marja comerciala de multe ori in zone negative. in aceste conditii, supraindatorarea, specifica producatorilor care au investit, este gestionata doar prin esalonari”, apreciaza sursa citata.

Specialistii CITR, considera ca probabil cele mai afectate companii vor fi cele care obtin venituri in urma inchirierilor de spatii comerciale (mall-uri), cladiri industriale, spatii de birouri. Cele mai multe poiecte au fost dezvoltate in conditii de boom imobiliar, cu costuri si credite mari, cu previziuni privind veniturile viitoare (chirii), care astazi nu mai sunt realiste, anunta Mediafax.

„Chiriasii din mall-uri sunt fie retaileri aflati in dificultate de a plati chiria, fie magazine care atrag clientii, dar care au chirii mici. in conditiile in care comertul on-line castiga tot mai mult teren, iar pentru mare parte din populatie consumul se limiteaza in continuare doar la cosul de baza, nu sunt de asteptat perspective de redresare pentru retail. Prin urmare, nici sanse de majorare a chiriilor nu se intrevad”, se mai arata in comunicat.

Anul urmator va fi unul dificil si pentru beneficiarii de subventii, care vor fi afectati in mare masura din cauza intarzierilor la plata a subventiilor, un exemplu semnificativ fiind cel al certificatelor verzi. Chiar daca se estimeaza perspective bune pentru sectorul agricol, intarzierile subventiilor au intotdeauna un impact imediat si asupra costurilor si asupra performantei. Veniturile sunt afectate negativ, in timp ce costurile cresc, ca urmare a nerespectarii termenelor de plata.

Conform previziunilor CITR, 2014 va fi un alt an dificil ca urmare a consumului in continuare scazut, a accesului greoi la finantare, dar si a efectelor secundare generate de reglementarile Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar. Ajustarile prudentiale impuse vor avea un impact treptat asupra modului in care bancile gestioneaza creditele neperformante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here