Preturile din magazine monitorizate de autoritati! Costurile sistemului, "minime", spune Videanu

0
681
adriean-videanu

adriean-videanuMinistrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca va fi infiintat un “Observator al Preturilor”, proiect care se afla in acest moment la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor spre evaluare, iar costurile de implementare vor fi „minimale”.

 Prin acest mecanism, Executivul spera sa franeze cresterea preturilor. „Este un sistem preventiv si informativ”, a precizat Videanu.”Practic, pe un portal, pe o linie verde, cetatenii vor avea posibilitatea sa se informeze cu privire la preturile afisate de diverse lanturi de magazine. Vom incepe cu produsele de baza”, a spus ministrul economiei, Adriean Videanu.

„Nicio autoritate a statului nu va interveni in decizia unui comerciant sau a unui consumator, daca evident acestia respecta legea. Observatorul se doreste a fi o masura de natura administrativa si preventiva pentru corecta informare a cetateanului, in ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentru ca in perioada de criza pot sa apara speculatii in piata, insa cetateanul va hotari de unde isi cumpara produsele. Cred ca acest observator va avea eficienta scontata”, a afirmat Videanu.

Prin aceasta masura sunt vizate preturile produselor comercializate in supermarketuri, hipermarketuri, piete si ceilalti retaileri, iar Ministerul Economiei intentioneaza sa extinda monitorizarea si in cazul serviciilor.

El a spus ca pentru crearea acestui organism sunt „minimale” si ca nu se vor face angajari, responsabilitatile urmand sa fie preluate de salariatii actuali.

„Obiectivele propuse sunt unele de creare a competitiei reale intre comercianti, informarea corecta a cetateanului asuprea evolutiei preturilor si, daca este cazul, identificarea practicilor neconcurentiale, iar aici ANPC si Consiliul Concurentei pot interveni daca se constata astfel de lucruri. Costul infiintarii acestui observator sunt minimale”, a continuat Videanu.

Potrivit ministrului, proiectul se afla in evaluare la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dar
acesta nu a precizat cand va fi operational observatorul, mentionand ca proiectul este in evaluare de ANPC si ca prevederile lui vor fi discutate cu marii retaileri..

Adriean Videanu anunta recent ca Guvernul are in plan publicarea preturilor din marile lanturi de magazine, hipermaketuri si supermarketuri pe un site, dar si in punctele de informare din zonele aglomerate, sperand ca in acest fel va determina comerciantii sa mai taie din ele! Ministrul sustine ca dupa implementarea in Grecia a unui astfel de sistem preturile au scazut cu 7%.
 
In prima faza, monitorizarea prin „Observatorul Preturilor” se va face la produsele alimentare si cele nealimentare de uz curent, declara pentru incont.ro Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor (ANPC).

Autoritatile: Preturile din magazine vor scadea dupa ce le publicam pe Internet si in zonele cu trafic!

Guvernul are in plan publicarea preturilor din marile lanturi de magazine, hipermaketuri si supermarketuri pe un site, dar si in punctele de informare din zonele aglomerate, sperand ca in acest fel va determina comerciantii sa mai taie din ele! In prima faza, monitorizarea prin „Observatorul preturilor” se va face la produsele alimentare si cele nealimentare de uz curent, a declarat pentru incont.ro Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor (ANPC).Firma care a implementat un sistem similar de monitorizare a preturilor in Grecia, care a determinat o scadere a acestora cu 7%, a propus autoritatilor romane un ajutor similar, propunere care a fost, de altfel, si acceptata.

Cum va functiona sistemul?

Consumatorii vor putea compara preturile din magazine dintre ele foarte usor, nefiind necesar sa se deplaseze de la unul la altul si atunci cei care au preturi mari vor avea vanzari mai mici si vor fi obligati sa mai taie din ele, daca vor sa nu piarda bani.

Autoritatile spera ca vor creste concurenta dintre magazine in acest fel.

In plus, magazinele vor fi obligate sa informeze saptamanal Executivul cu privire la preturile pe care le practica la anumite categorii de produse si referitor la toate modificarile pe care le fac.

Mai mult decat atat, seful ANPC a explicat ca va fi mai usor pentru autoritate sa verifice neconcordantele dintre preturile afisate la raft si cele platite efectiv de client.

„Primim des reclamatii ca la casa sunt alte preturi decat cele de la raft. Prin faptul ca magazinele ne vor trimite preturile saptamanal, vom monitoriza mai bine aceste posibile derapaje”, a mai spus Constantin Cerbulescu.

El a mai aratat ca o varianta luata in calcul este montarea unor monitoare cu touch screen in zonele cu mare trafic si pe care sa fie afisate preturile produselor din diverse magazine.

Romanii vor avea la dispozitie si un telefon gratuit ca sa reclame neconcordantele dintre preturi.

In a doua faza, proiectul ar urma sa fie extins la mai multe produse.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat vineri ca vrea sa monitorizeze evolutia preturilor pe piata cu peste 1.400 de puncte de monitorizare, dupa un model implementat deja in Grecia si care la trei luni dupa aplicare a dus la reducerea preturilor cu 7%.
 
„Avem in evaluare la Ministerul Economiei un proiect «Observatorul preturilor». Vom monitoriza in peste 1.400 de puncte preturile, iar acolo unde vor fi derapaje va interveni Agentia pentru Protectia Consumatorului”, declara, vineri,  Adriean Videanu.
 
El spunea atunci ca proiectul vizeaza monitorizarea preturilor tuturor produselor.
 
De la 1 iulie, preturile produselor si serviciilor din Romania au crescut in proportii diferite ca urmare a majorarii TVA de la 19 la 24%.
 
Peste 68% dintre comercianti au decis sa majoreze preturile si doar 31,71% au declarat ca le mentin nemodificate ca urmare a cresterii TVA la 24%, potrivit unui studiu recent realizat de firma Soft Mentor, specializata in furnizarea de solutii de gestiune pentru supermarket-uri si depozite. (Sursa: incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here