Pretul chiriilor din statiunile estivale continua sa scada, iar turistii au gasit metode ingenioase de a economisi

0
659

Garsonierele si apartamentele de la malul Marii Negre sunt, si anul acesta, o solutie de cazare pentru cei care aleg litoralul romanesc. Tot mai multi turisti prefera sa inchirieze astfel de locuinte pe perioade mai lungi, avand avantajul unor tarife mai mici decat in cazul hotelurilor sau aparthotelurilor. Cat despre pretul chiriilor, acesta este in usoara scadere fata de vara anului trecut, arata cea mai recenta analiza IMOPEDIA.ro.

Studiul realizat de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro arata ca valoarea chiriei medii de anul acesta a scazut cu 5 pana la 35 euro fata de cea de anul trecut. Cele mai mari diferente de pret au fost inregistrate pentru apartamentele cu trei camere din Constanta, Mangalia, Neptun si Eforie Sud.

Valoarea chiriei medii in 2011 a fost de 350 euro pentru o locuinta cu trei camere din Constanta si a scazut vara aceasta la 325 euro; in Mangalia, prețul de inchiriere a coborat de la 250 euro anul trecut la 215 euro in 2012; in Neptun, scaderea inregistrata este de la 375 euro la 355 euro; in Eforie Sud, diferenta este de 20 euro, de la 155 euro in 2011 la 135 euro anul acesta.

De remarcat este si evolutia pretului de inchiriere a garsonierelor. in Constanța, chiria medie a scazut constant in ultimii ani, de la 200 euro in 2009, la 165 euro in 2011 și 160 euro anul acesta. Cele mai scumpe garsoniere raman cele din Mamaia, cu un pret mediu in jurul a 255 euro/luna in aceasta vara, majorat de la 245 euro/luna, cat era in 2011. Cele mai mici preturi pot fi gasite in statiunile cu un numar de turiști mai mic, precum Eforie Sud si Costinesti. Anul acesta, in Eforie Sud, o garsoniera poate fi inchiriata pentru una din lunile estivale cu numai 65 euro, in timp ce anul trecut  prețul era de aproximativ 75 euro, arata datele obtinute de IMOPEDIA.ro.

„si anul acesta, turistii care aleg litoralul romanesc au in vedere cazarea la particulari, orientandu-se catre garsoniere si apartamente situate in zone usor accesibile. As vrea sa subliniez faptul ca este vorba despre chiriile clasice, nu despre locuințele inchiriate in regim hotelier. in cazul aparthotelurilor, vorbim de perioade mai scurte de inchiriere si tarife mai mari. Pentru a beneficia de un preț de inchiriere mai mic, turiștii platesc chiria in avans pe minimum trei luni. Apoi, in respectivele locuinte, stau pe rand mai multe familii sau grupuri de prieteni si impart valoarea chiriei”, declara Razvan Muntean, manager general IMOPEDIA.ro.

Cele mai scumpe chirii sunt in Mamaia

In Eforie Sud, apartamentele cu doua si trei camere pot fi inchiriate la acelasi pret, egalitate regasita numai anul acesta,  cu diferente de pret de 10 respectiv 20 euro fata de anul trecut. in 2011, un apartament cu doua camere in Eforie Sud putea fi inchiriat in medie cu 145 euro, iar unul cu trei camere costa 155 euro/luna.

Conform datelor centralizate de IMOPEDIA.ro, a scazut simțitor si pretul chiriilor pentru apartamentele cu doua camere din Constanta (de la 235 euro in 2011 la 215 euro in 2012) sau Eforie Sud (de la 145 euro in 2011 la 135 euro anul acesta), insa celelalte statiuni nu au inregistrat modificari semnificative ale preturilor de inchiriere pentru astfel de locuințe. Cele mai ridicate prețuri raman in Mamaia, in jurul valorii de 310 euro/luna, departe de urmatoarele valori de numai 235 euro in Neptun si 215 euro in Constanta.

Pentru ca Mamaia continua sa fie cea mai costisitoare statiune romaneasca, si prețul de inchiriere pentru apartamentele cu trei camere este cel mai ridicat de pe litoralul romanesc. Astfel, pentru o locuința cu trei camere in plin sezon estival, un turist trebuie sa plateasca, in medie, in Mamaia aproximativ 450 euro/luna, valoare cu care poate achita lejer doua luni in statiuni mai putin aglomerate, precum Mangalia (215 euro), Eforie Nord (165 euro) sau Costinesti (160 euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here