Companiile IT lovite de economia impotmolita si somajul ridicat

0
672
microcip

microcipIntel, cel mai mare producator de microprocesoare, si-a redus estimarile pentru acest an din cauza scaderii cererii din partea clientilor de retail din Statele Unite si Europa, la o saptamana dupa ce AMD a anuntat scaderea veniturilor cu 11% in trimestrul doi.

Yahoo a anuntat totodata stagnarea veniturilor in trimestrul al doilea, subliniind situatia dificila mostenita de noul director general al companiei, Marissa Meyer, numit marti in functie dupa circa 13 ani la Google.

Intel anticipeaza cresterea veniturilor cu 3-5% in acest an, fata de o proiectie anterioara de aproape 10%, de la nivelul de 54 miliarde de dolari din 2011. Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un avans de 4,8% pentru 2012.

Cererea de pe pietele dezvoltate din America de Nord si Europa este afectata sever de cresterea economica lenta, chiar inexistenta in UE, precum si de somajul persistent, Intel mizand pentru crestere pe China, India si celelalte piete emergente.

„Situatia macroeconomica este intr-adevar putin mai proasta decat anticipam la inceputul anului”, a declarat pentru Bloomberg Television directorul financiar al Intel, Stacy Smith.

Pentru trimestrul al treilea, Intel anticipeaza venituri de 14,3 miliarde de dolari plus-minus 500 milioane dolari, si o marja de profit brut in scadere, de 63%.

in trimestrul al doilea, gigantul american a avut un profit de 2,83 miliarde dolari, in scadere usoara de la 2,95 miliarde dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut, dar putin peste estimarile analistilor. Vanzarile au crescut cu 3,6%, la 13,5 miliarde dolari, in linie cu estimarile din piata, dar sub proiectiile companiei.

Actiunile Intel au scazut cu 1,1% la New York dupa prezentarea raportului, dar sunt in urcare cu 4,7% de la inceputul anului.

Din moment ce produsele Intel domina piata PC-urilor, performantele companiei sunt considerate un foarte bun indicator al cererii pentru computere desktop, laptop-uri si servere.

Saptamana trecuta, rivalul mai mic al Intel, Advanced Micro Devices (AMD) a luat prin surprindere piata cu o scadere de 11% a veniturilor in trimestrul al doilea, din cauza cererii slabe din China si Europa.

Cel mai mare furnizor de componente al Intel, Applied Materials, a redus de asemenea estimarile, dand vina pe deteriorarea performantelor din China.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here