Pretul carburantilor in ascensiune: Petrolul se apropie de 100 dolari/baril

0
739
petrol_benzina_pret

petrol_benzina_pretPretul petrolului a crescut semnificativ in cea de-a doua parte a anului trecut. Aprecierea pretului carburantilor in 2010 in Romania poate fi explicata partial prin creșterea pretului petrolului la nivel mondial și deprecierea Leului in fata Dolarului American. Tendinta actuala a pretului petrolului- de creștere.

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru petrol, pretul acestuia crescand cu peste 18%. Dupa o evolutie descendenta in prima jumatate a anului, petrolul a revenit puternic in atentia pietelor in contextul optimismului referitor la evolutia economiei americane și al politicii monetare foarte relaxate din partea Federal Reserve. Finalul de an a adus noi majorari de pret pe seama vremii neobișnuit de reci, in special pe continentul Nord- American. inceputul lui 2011 a adus alte creșteri de pret: inchiderea unei conducte importante- care pornește din Alaska și alimenteaza SUA cu petrol- a propulsat pretul petrolului in debutul acestui an pana la 98,82 dolari/baril.
in același timp, Dolarul s-a intarit cu 8,07% in fata Leului romanesc pe parcursul lui 2010, beneficiind in special de pe urma ingrijorarilor din zona Euro, in timp ce economia romaneasca nu a reușit sa atraga din nou atentia capitalurilor straine.
Anul trecut benzina s-a scumpit cu 24,4%, iar motorina cu 27,4% ; inceputul lui 2011 a adus majorarea accizelor și noi scumpiri. intre tarile UE, in 2010, Romania a ocupat a treia pozitie in topul scumpirilor la benzina și a șaptea in cazul motorinei. « Daca am tine cont doar de dinamica pretului mondial al petrolului si de cursul de schimb, și luand in calcul majorarea TVA cu 5 puncte procentuale in iulie, creșterea preturilor la carburanti ar putea fi justificata in cazul materiei prime din import. Romania beneficiaza insa de rezerve semnificative, fapt care ar trebui sa genereze un efect pozitiv major pentru segmentul local de explorare și productie atunci cand pretul petrolului este in creștere», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
International Energy Agency (IEA) a revizuit puternic in sus prognoza privind cererea de petrol pana in 2015, evolutia la nivel global urmand a pune presiune pe capacitatea de productie de rezerva, care ar ajunge treptat la 3,6 mil. barili/zi. Anul 2011 ar putea aduce o creștere cu 260 de mii de barili/zi a cererii globale, pana la 88,6 milioane de barili. «Deși China va inregistra un ritm de creștere mai mic in 2011 fata de cel estimat la 10% anul trecut, cererea sa de petrol se va majora cu cca 5%. Pe de alta parte, o politica monetara inasprita in China și zona Euro ar putea limita avansul marfurilor. Petrolul poate inregistra o evolutie volatila, cu aprecieri urmate de o corectie masiva in cazul in care Fed decide sa se alature altor banci centrale majore și sa limiteze sau sa reduca volumul activelor achizitionate. Pietele nu par insa a lua in calcul in acest moment un asemenea scenariu al Fed, iar trendul de creștere a pretului petrolului este inca valabil», a adaugat Victor Safta.
in ceea ce privește evolutia USDRON, analiștii X-Trade Brokers arata ca, in momentul de fata, ambele variante sunt inca posibile, respectiv atat o apreciere importanta, cat și o depreciere semnificativa a Leului in raport cu Dolarul American, in functie de masurile luate pentru stabilizarea Euro. « in cazul in care statele zonei Euro nu se pun de acord pentru a genera o solutie puternica de depașire a crizei datoriilor suverane, Euro ar putea avea de suferit in continuare, ceea ce poate aduce din nou Dolarul in atentia pietelor. O asemenea situatie ar putea conduce la noi deprecieri semnificative pentru Leu in fata Dolarului American. in aceasta lumina, presiunea de creștere a pretului carburantilor se poate mentine, deși USDRON va inregistra fluctuatii importante », a aratat Victor Safta. in cea de-a doua varianta, stabilizarea zonei Euro și o revenire a  increderii in regiune ar putea deprecia Dolarul, inclusiv in relatie cu Leul romanesc, mai ales in conditiile unei redresari economice- chiar și modeste- a Romaniei. « Evident, acest al doilea scenariu ar trebui sa puna mai putina presiune pe pretul carburantilor, daca toate regulile ar fi respectate”, a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja). 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here