Presedintele ANRE ne asigura ca nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali, insa exporturile de electricitate sunt limitate in orele de varf

0
641
transelectrica-electricitate

transelectrica-electricitatePresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Plaveti, a anuntat, la Guvern, ca exporturile de electricitate sunt limitate in orele de varf, dar ca nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali.

Situatia a fost prezentata in discutia avuta, miercuri, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu ministrii Finantelor, Economiei, Justitiei si cu seful ANRE.

„Presedintele ANRE a prezentat premierului o informare referitoare la situatia exporturilor de energie. Acesta a aratat ca exporturile nu sunt intrerupte, ci doar limitate, in orele de varf, si nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali”, informeaza Executivul.

Guvernul a avizat, marti, hotararea care permite companiei Transelectrica, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, precum si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici. Autoritatile au sustinut insa ca masura este „de ordin preventiv”.

„Sunt trei etape: limitam, daca este nevoie, in masura in care este nevoie, exportul de energie electrica, apoi, in cel mai rau caz, marii consumatori ar urma sa-si diminueze cererea de energie electrica, totul fiind proiectat pentru o cat mai buna alimentare cu energie electrica a consumatorilor individuali”, a spus Ungureanu, dupa sedinta de marti a Guvernului.

Perioada propusa pentru aplicarea acestor masuri este 16 februarie-15 martie 2012.

Actul normativ prevede ca transportatorul national de electricitate Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor, precum si sa puna in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate in situatii critice in sistemul energetic national.

Aceste masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Interventia Guvernului prin abilitarea Transelectrica sa adopte astfel de masuri este justificata, in proiectul de hotarare, prin perspectiva continuarii procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a mentinerii conditiilor meteorologice nefavorabile in cusrul lunii februarie 2012.

Sunt insa invocate si deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol.

„Sistarea efectului de crestere necontrolata a preturilor pe pietele centralizate de energie electrica” in lipsa unor oferte de vanzare suficiente pentru acoperirea cererii de electricitate este un alt argument invocat in proiectul de act normativ.

in document se sustine ca masurile de interventie vor avea consecinte economice numai asupra unor categorii de operatori economici, respectiv a producatorilor care exporta electricitate si a consumatorilor „care pot fi intreruptibili” in anumite conditii tehnice.

Ministerul Economiei a sustinut, luni, ca Romania nu are probleme in producerea de energie electrica si nu sunt motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie, precizand ca prin aceasta hotarare „se creeaza mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate sa asigure in timp real echilibrul” intre consumul si productia de energie electrica.

si presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, mentionand, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul sa decida in legatura cu sistarea exporturilor energetice.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a solicitat insa ministrului Economiei sa il demita din functie pe directorul general al companiei Transelectrica, Horia Hahaianu, pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile si idei contradictorii care au creat panica.

Transelectrica a anuntat, vineri, ca „din cauza deficitului de energie electrica” din Sistemul Energetic National-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, paaura si gaze naturale), in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export.

Compania a mai anuntat, ca, de asemenea, nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a SEN, astfel ca Transelectrica SA este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale.

Luni, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, in care arata ca Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie in regim normal a populatiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here