Precizari cu privire la alcatuirea topului companiilor din industria tutunului, realizat de RisCo

0
808
tigari

Referitor la articolul “Top companii din industria tutunului” realizat de portalul financiar RisCo.ro, care ofera rapoarte privind situatia financiara, juridica si de plati a tuturor firmelor din Romania, facem urmatoarele precizari privind modul cum a fost intocmit topul ce are la baza articolul respectiv:

Asa cum este precizat si in primul paragraf al articolului, topul a fost realizat pe baza cifrelor de afaceri aferente anilor 2014 si 2013, asa cum au fost ele raportate oficial si sunt inregistrate pe site-ul Ministerului de Finante, a companiilor care activeaza in industria tutunului conform cod CAEN 120: Fabricarea produselor din tutun. Prin urmare, in acest top sunt prezentate doar cifrele de afaceri corespunzatoare companiilor care sunt inregistrate avand activitate de productie, nu si cele de distributie (cod CAEN 4635: comert cu ridicata al produselor din tutun) sau avand alte activitati conexe, iar ordinea in top tine cont numai de cifra de afaceri aferenta activitatii de productie. RisCo realizeaza astfel de topuri pentru majoritatea sectoarelor de interes din Romania, selectia fiind realizata pe baza codurilor CAEN de activitate ale companiilor. In cazul grupurilor care contin firme activand in mai multe domenii conexe sau inregistrate sub coduri CAEN diferite de cele ale activitatii de baza ale firmei, prezenta sau pozitia in top a unor companii poate sa nu coincida cu situatia de fapt a firmei (situatii financiare consolidate, etc).

Companiile multinationale care activeaza in industria tutunului in Romania detin mai multe entitati (companii diferite) prin intermediul carora isi desfasoara activitatile specifice din tara noastra (productia de tigarete si produse din tutun, distributie, investitii, etc). Spre exemplu, JTI activeaza pe piata din Romania prin intermediul JT International Manufacturing SA (productie – firma de care s-a tinut cont in topul realizat de RisCo), dar si prin JT International Romania SRL, firma avand ca activitate comertul cu ridicata al produselor din tutun. Similar, in cazul BAT, aceasta activeaza in Romania prin intermediul BAT Trading (comert cu ridicata al produselor din tutun), BAT Romania Investitii (firma de productie, de care s-a tinut cont in topul relizat de RisCo), si BAT Shared Services (Europe) SRL, firma de servicii financiare a grupului in Europa. Philip Morris activeaza in Romania prin entitatile PMI Trading SRL (comert cu ridicata al produselor de tutun), PMI Romania SRL (productie – firma de care s-a tinut cont in topul realizat de RisCo).

Din acest motiv, cifrele de afaceri consolidate pentru fiecare entitate din top, asa cum sunt ele raportate catre actionari si managementul international, contin alte valori (mult mai ridicate) decat cele prezentate in articolul de fata, reprezentand toate aceste activitati cumulate, ale firmelor respective in Romania.

Precizam ca la nivel consolidat si conform studiilor privind cota de piata din tara noastra in industria tigaretelor, ordinea primilor trei jucatori din top este British-American Tobacco Romania (BAT), JT International Romania (JTI), si Philip Morris Romania (PMI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here