Popa i-a cerut lui Vintu sa-i remita anual 200.000 de euro pentru a putea sta in Indonezia. Vezi stenogramele!

0
636
vantu-interviu

vantu-interviuNicolae Popa, directorul societatii Gelsor, fugit din Romania pentru a nu executa 15 ani de inchisoare, i-a cerut telefonic lui Sorin Ovidiu Vintu sa-i remita anual 200.000 de euro pentru a putea locui in Indonezia, arata procurorii in cererea de arestare a omului de afaceri, obtinuta de MEDIAFAX.

In acest caz, Parchetul s-a sezizat in 27 noiembrie.2009 cu privire la indiciile de comitere a infractiunii de favorizare a infractorului prev.de art.264 din Codul penal, in sensul ca Nicolae Popa, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, a fost ajutat pentru a fi zadarnicita executarea pedepsei.

Din procesul-verbal intocmit la data de 2.12.2009, se constata „indicii temeinice ca Sorin Ovidiu Vintu si Octavian turcan savarsesc infractiunea de favorizarea infractorului, in sensul ca ajuta un infractor, respectiv pe condamnatul Nicolae Popa sa se sustraga de la executarea pedepsei definitive de 15 ani inchisoare”, fapte conturate dupa analizarea unor comunicatii si imagini toate in legatura cu cei trei, spun anchetatorii.

Astfel s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Vintu, turcan si Alex Stoian. Vintu a trimis sume de bani condamnatului Nicolae Popa, pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata printr-o sentinta penala, dosar in care la data de 23 iulie 2009 a fost emis un mandat european de arestare.

Urmarirea penala a stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor lui Vintu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru , in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul Popa avea acces, cu ajutorul invinuitul turcan sau in numerar, cu sprijinul lui Stoian.

Prin ordonanta din data de 8 septembrie 2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva invinuitului Vintu, pentru favorizarea infractorului, turcan, pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului si impotriva lui Stoian, pentru complicitate la favorizarea infractorului.

Parchetul spune faptul ca a constatat ca inculpatul Vintu alaturi de inculpatii turcan si Stoian, desi aflati sub puterea unor masuri preventive care le-au limitat dreptul de libera circulatie (fiind dati in consemn la frontiera-n.r.) si cunoscand invinuirile care le sunt aduse, au conceput si aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul Popa pentru a putea sa ingreuneze executarea pedepsei.

„Avand in vedere notorietatea cazului FNI, acel sistem de acumulare a fondurilor banesti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenta unui fond deschis de investitii, care in final a generat un grav prejudiciu atat sistemului financiar-bancar din Romania cat si unui numar foarte mare de persoane fizice, in raport si de gradul de pericol social al infractiunii comise de catre inculpati, care fac parte din categoria infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei, intrucat probele obtinute in cursul urmaririi penale dupa data de 23 august 2010 evidentiaza schimbarea temeiurilor care au stat la baza luarii masurii preventive, astfel ca in prezent subzista temeiurile prevazute de art.148 lit. f) din Codul de procedura penala, intrucat infractiunea savarsita de catre turcan prevede pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta pericol public, joi s-a dispus prin ordonanta inlocuirea acestei masuri preventive a obligarii de a nu parasii tara cu masura preventiva a retinerii pentrui cei trei”, mai arata acuzarea.

Sursa citata mai arata ca analiza intregului material probator evidentiaza faptul ca in cauza sunt intrunite conditiile pentru a se solicita arestarea preventiva a inculpatilor avand in vedere modalitatea concreta de savarsire a favorizarii infractorului, prin ajutorul material dat condamnatului Popa de catre coinculpati, coordonati de inculpatul Vintu, in scopul dovedit de a zadarnici si ingreuna executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care acesta a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la data de 4 iunie 2009, (prin aceeasi decizie inculpatul Vintu a fost achitat definitiv, iar Vlas Ioana Maria a fost condamnata la pedeapsa de zece ani inchisoare).

Pentru executarea acestei hotarari judecatoresti s-a emis mandatul de urmarire internationala la data de 23 iulie 2009, in vederea extradarii condamnatului Popa.

in opinia anchetatorilor, pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului se rasfrange asupra sistemului judiciar penal, care potrivit competentelor legale trebuie sa asigure efectivitate actului de justitie. Efectivitatea actului de justitie este asigurta numai atunci cand vinovatul executa pedeapsa stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Zadarnicirea, ingreunarea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata condamnatului Popa are autoritate de lucru judecat, pentru ca instanta de judecata a statuat ca este vinovat. Concret, Popa a comis infractiunile si a produs daune profunde (exorbitante) sutelor de mii de pagubiti ai FNI-ului si orice sprijin acordat acestuia pentru a zadarnicii, ingreuna executarea pedepsei constituie acte de obstructionare a justitiei, constituie un grad de pericol care se accentueaza intrucat, desi erau cercetati pentru favorizarea infractorului si se aflau sub obligatiile legale stabilite de organele judiciare inca din luna decembrie 2009, au continuat sa desfasoare activitati de sprijin material in favoarea condamnatului.

in paralel cu demersul desfasurat de autoritatile judiciare competente in scopul extradarii condamnatului Popa, inculpatii desfasurau actiuni de ingreunare a punerii in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si executorii, iar desi erau cercetati tocmai pentru aceasta infractiune, denota o sfidare a legii si accentueaza periculozitatea, mai noteaza anchetatorii

in dosarul in care a fost condamnat, Popa a emis in mod fictiv un numar de 1.683.498 unitati de fond, in valoare totala de 112.289.316.546 lei (aproximativ 7 milioane USD) fara sa fie depusa valoarea acestora, unitati de fond pe care ulterior le-a rascumparat la valoarea de piata fictiv crescuta de 137.403.330.106 lei (aproximativ 8,8 milioane USD), prejudiciind fondul si savarsind astfel infractiunea pentru care a fost condamnat definitiv.

in 18 septembrie 1998, societatea de valori mobiliare Gelsor SA, avandu-l director general pe Popa Nicolae si-a insusit un numar de 65.359 actiuni emise de SC Industrial Export SA la o valoare contabila de 25.376 lei/actiune, aflate in administrarea societatii pe care o conducea si care apartineau SC SOV Invest SA. Actiunile au fost transferate unui apropiat, ce le-a valorificat prin vanzarea catre Banca Agricola la un pret supraevaluat de 765.000 lei/actiune, de aproximativ 30 ori mai mare decat valoarea reala, producand institutiei bancare un prejudiciu de 50 miliarde lei (aproximativ 3 milioane USD).

in 24 februarie 2002 Inspectoratul General al Politiei Romane a dispus masura urmaririi cu privire la numitul Popa Nicolae, deoarece se sustragea mandatului de arestare preventiva emis in anul 2000 in dosarul SC SOV Invest-Fondul National de Investitii.

Dupa solutionarea cauzei si condamnarea sa la pedeapsa de 15 ani inchisoare, prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, la data de 23 iulie 2009 s-a emis mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii condamnatului Popa Nicolae, iar in 2 decembrie 2009, autoritatile politienesti internationale l-au capturat la Jakarta – Republica Indonezia.

Potrivit anchetatorilor, la inceputul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului Popa, care se afla in Indonezia, Vintu a dispus transferul sumei de 50.000 de euro intr-un cont bancar din Indonezia , la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor sa intreprinda demersurile necesare zadarnicirii executarii pedepsei ce i-a fost aplicata. Suma de bani ii era necesara condamnatului Popa in primul rand pentru a putea sa-si „asigure posibilitatile de a nu fi descoperit de autoritatile politienesti internationale” Actiunea, cu ajutorul lui turcan, a fost finalizata la inceputul lunii noiembrie 2009.

in 11 noiembrie 2009, in acelasi scop al ajutarii condamnatului Popa si al impiedicarii executarii pedepsei de catre acesta, din dispozitia lui Vintu, fratelui condamnatului, numitului Popa Virgil, i-a fost predata suma de 20.000 euro, ce urma sa-i parvina lui Nicolae Popa, prin intermediul parintilor sai, ce urmau sa plece in vizita la acesta in Indonezia.

in acest sens din procesul-verbal de perchezitie corporala intocmit la data de 3 decembrie 2009 de catre ofiterul de politie judiciara a rezultat ca asupra invinuitului Popa Virgil a fost descoperita suma de 20.000 de euro, precum si biletele de avion emise pe numele rudelor condamnatului Nicolae Popa, pe ruta Bucuresti – Istanbul – Singapore – Istanbul – Bucuresti pentru perioada 6.12.2009-7.01.2010.

in 3.11.2009, in jurul orei 14.00, Vintu l-a contactat, pe telefonul mobil, pe Nicolae Popa, iar din discutie rezulta ca suma convenita a fost trimisa, fara a fi insa receptionata, in contului fugarului. Sorin Ovidiu Vintu afirma ca il va chema pe fratele lui Popa, pentru a-i da si pentru parintii sai.

intre Vintu si Nicolae Popa are loc o serie de discutii telefonice, care releva faptul ca, „potrivit calendarului”, urmeaza sa primeasca bani in cont, insa banii nu au ajuns, iar Vintu este iritat.

intrebat de Popa de ce il „simte suparat pe el”, Vantu spune: „Nu sunt suparat, bai. Sunt f … in toate partile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerinte de bani din 7.000 de directii. E o criza uriasa aici, nu sunt suparat, sunt intins in toate directiile, asta este tot, am si alte treburi, nu sunt numai la dispozitia ta. Nu pot sa stau…eu sunt cu 7.000 de oameni pe cap si tu imi dai 5.000 de telefoane pe ora. Bai, Vio, ce-i cu tine, te-ai tampit? Ce-i cu tine?”

Vintu ii aminteste ca il „intretine” pe Popa si ca nu e necesar sa-i creeze o presiune mai mare decat cele pe care le are.

„Popa Nicolae: – Sa stii ca daca strigi la mine, nu rezolva absolut nimic.
Sorin Ovidiu Vantu : – Sunt nervos!
Popa Nicolae : – si eu pot sa fiu nervos. Tu nu stii cat de nervos pot sa fiu si eu cateodata.
Sorin Ovidiu Vantu – Ei! Distinse Popa Nicolae , stii ceva? Enerveaza-te! Banii ti i-am trimis, azi-maine trebuie sa soseasca. Punct.
Popa Nicolae: – Auzi?
Sorin Ovidiu Vantu : – Te rog!
Popa Nicolae: – Cand mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai facut sa rad.
Sorin Ovidiu Vantu : – Poftim?
Popa Nicolae: – Eu te iubesc, ma. Cand mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai facut sa rad. Sorin Ovidiu Vantu, te iubesc, tu nu stii cat de mult te iubesc eu pe tine. Esti asa de tampit si de… Ce dracului! Hai, ma…
Sorin Ovidiu Vantu : – Deci am grija. si ceea ce spun ca fac, aia si fac.
Popa Nicolae : – Alo!
Sorin Ovidiu Vantu : – Nu mai pune chestiuni suplimentare. Bai, tu habar n-ai ce este aici. si in ce situatie reala sunt.
Popa Nicolae : – Vrei sa-ti raspund cu asemenea? Tu habar n-ai ce este aici si habar n-ai…
Sorin Ovidiu Vantu : – stii ceva? iti dau cuvantul meu ca as prefera sa stai sa-ti f… tu capul aici, sa ma intretii pe mine acolo.
Popa Nicolae : – Dumnezeule, dar stii ca as vrea sa se poata intampla chestia asta? As vrea!
Sorin Ovidiu Vantu : – Bine. Viorel, hai ca suntem prea nervosi.
Popa Nicolae : – Alo! Alo!
Sorin Ovidiu Vantu : – Viorel, m-auzi?
Popa Nicolae: – Da, te aud.
Sorin Ovidiu Vantu : – Am un milion… Am si alte treburi, ti i-am trimis, baga la cap sa-ti vina. O sa chem si pe frate-tu sa-i dau si pentru parintii tai. Gata! Nu ma mai f… la cap. Pa!
Popa Nicolae : – Bine, ma, nu te mai f… la cap. Te pup!
Sorin Ovidiu Vantu : – Pa!
Popa Nicolae : – Te iubesc! Alo?
Sorin Ovidiu Vantu : – Da, mai.
Popa Nicolae : – Pa!
Sorin Ovidiu Vantu : – Poftim? Alo?
Popa Nicolae : – Pai mi-ai inchis sau nu mi-ai inchis?
Sorin Ovidiu Vantu : – Pai nu ti-am inchis. Spune!
Popa Nicolae : – Pai ce sa spun? Mi-ai zis sa inchidem? Hai, astept sa inchizi. inchide tu!
Sorin Ovidiu Vantu : – Bine, Voirel, te sarut, pa!
Popa Nicolae: – Pa!”, releva o stenograma pusa la dosar.

intr-o alta convorbire, Vintu i-a cerut lui Popa sa-i precizeze ce suma ar trebui sa-i fie virata, Popa i-ar fi spus ca e vorba de o suma anuala de 200.000 de euro, care ii este necesara pentru a ramane in Indonezia si a putea plati diverse servicii , ca sa nu fie descoperit de autoritatile politienesti internationale.

in acel context, Popa a spus ca de maxima urgenta ii este suma de 43.000 euro, iar Vintu confirma ca-i va trimite banii si ca aceasta situatie se rezolva.

„Sorin Ovidiu Vantu:- Salut.
Popa Nicolae- Salut.
Sorin Ovidiu Vantu :- Scuza-ma tati… Sunt locuri, ti-am spus, de unde nu pot vorbi din diverse considerente.
Popa Nicolae:- Da mi se pare normal, nu trebuie sa te scuzi.
Sorin Ovidiu Vantu :- Da, golanas mic. Spune, batrane.
Popa Nicolae: – Da… Pai, Sorin, in primul rand am aflat cum il cheama pe ala, care acuma se duce pe la ai mei, a fost deja de doua ori…
Sorin Ovidiu Vantu :- Da… Cum il cheama?
Popa Nicolae:- Costea.
Sorin Ovidiu Vantu :- Da…
Popa Nicolae :- Am si un numar de mobil pe care l-a lasat el la ai mei, ca sa i-l dea lu’ frati-miu, sa-l sune frati-miu, dar frati-miu nu vrea sa-l sune. Mi se pare normal.
Sorin Ovidiu Vantu :- Am inteles.OK, sa-mi dai un SMS cu numele si cu telefonul lui.
Popa Nicolae:- OK, OK. Macar am aflat de el. ti-am zis, a fost deja de doua ori… Nu stiu, e de capul lui… habar nu am.
Sorin Ovidiu Vantu :- Da… Deci sa-mi dai un SMS cu telefonul… si locul de unde este.
Popa Nicolae:- Asta nu stiu exact. ti-am zis, e subcomisar la Politia Capitalei. Sa-l f.. in gura.
Sorin Ovidiu Vantu :- Pai da, daca e la Capitala… Esti sigur ca e de la Capitala?
Popa Nicolae:- Ba da… Deci asta stiu… Numai atata stiu. Numai numele si numarul asta de telefon.
Sorin Ovidiu Vantu :- OK. Mi-l dai pe…
Popa Nicolae:- iti dau SMS.
Sorin Ovidiu Vantu :- … pe SMS, da.
Popa Nicolae:- Zi-mi si mie de fii-mea. stii ceva, cum este?
Sorin Ovidiu Vantu :- Batranelule, ti-am mai spus. E doar pe iarba, nu e pe altceva…
Popa Nicolae:- ihi…
Sorin Ovidiu Vantu :- Anturajul este prost, Gigelu cu care este combinata nu are prea mare afectiune pentru ea, e o prietena de-a lui printre multe altele. Gigelu are 31 de ani… aaa… solutia pe care o recomand vazand despre ce… si o tapeaza de bani. Solutia pe care… ala nu lucreaza nicaieri. Solutia pe care o am vizajez eu, prietene, este sa nu-i mai dai nici cinci bani. De ce-ti sugerez solutia asta? Exact aceeasi problema am avut-o eu cu Ioana si exact asta este solutia pe care am mers. Nu i-am mai dat cinci bani. si dupa o perioada de ura, revolta si furie, si-a revenit si totul este OK. si era tot la varsta asta.
Popa Nicolae:- Am inteles.
Sorin Ovidiu Vantu :- De aceea, taie-i orice sursa de finantare. Sugerez sa-i duca maica-sa mancare, strict de mancare, si sa-i lase bani foarte, foarte putini, cat sa aiba pentru tigari. Deci nu-i mai da bani. Marea problema a fiica-tii, s-a obisnuit cu bani multi, toaca bani multi, a ajuns sa-si plateasca propria ei curte, si de aici tot derapajul. Nedandu-i bani, o obligi sa se angajeze, cum s-a angajat fiica-mea la Londra. Ca nu i-am mai dat eu bani, si s-a angajat. si-a gasit un serviciu si a inceput sa munceasca. Cand a inceput sa munceasca si sa castige banii ei, brusc a devenit foarte cumpatata cu acesti bani.
Popa Nicolae:- Na… bine… Ea munceste. inteleg acuma ca s-a inscris la alta facultate, sa inceapa alta facultate. Ar fi pe un drum.
Sorin Ovidiu Vantu :- a… sa munceasca sa-si plateasca. Nu-i mai da bani. Toata povestea ei vine de la bani.
Popa Nicolae:- Extra bani nici n-am de unde, si oricum hotarasem sa nu-i mai dau…
Sorin Ovidiu Vantu :- E, las-o in p.. mea, ca i-ai dat zeci de mii, sute de mii… Lasa-ma dracului in pace. am aflat mai multe. Deci, nu-i mai da bani. Las-o sa traiasca dintr-o leafa, si-ti garantez ca in 6 luni de zile povestea asta va fi un vis urat. Mai departe.
Popa Nicolae:- Pai, na, ma… cu asta… acum ajungem la partea cu banii. Generalul…, ai mei…
Sorin Ovidiu Vantu :- Da. Deci ai tai, cand vrei sa vina?
Popa Nicolae:- As fi vrut sa ajunga la mine inainte de 12 decembrie, cand e ziua lu’ taica-miu si face 80 de ani.
Sorin Ovidiu Vantu :- S-a facut. Ma ocup. Mai departe.
Popa Nicolae:- Cu generalul… da semne, e… ti-am zis, el nu…
Sorin Ovidiu Vantu :- Da mai, trebuia sa-mi dai… Bai batrane, trebuia sa-mi dai niste scoruri. Zi…
Popa Nicolae:- ti-am zis, la el, ce trebuie acuma… trebuie 43 000.
Sorin Ovidiu Vantu :- Am inteles. ti-ai fixat care e suma lunara, dupa aia, de care ai nevoie?
Popa Nicolae:- O… suma anuala, Sorin… m-am gandit ca un 200 000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar… anual.
Sorin Ovidiu Vantu :- Te referi la suma anuala, da?
Popa Nicolae:- Da, da, da.
Sorin Ovidiu Vantu :- S-a facut. Deal.
Popa Nicolae:- Preferabil de primit intodeauna cam in perioada asta, ca sa fie si inainte de sarbatori, sa nu stau de sarbatori sa astept.
Sorin Ovidiu Vantu :- Bine, s-a facut.
Popa Nicolae:- Cam astea.
Sorin Ovidiu Vantu :- Bine, golanas mic. Hai, te saruta Sorin, golane, si incep sa iau masuri pentru toate alea.
Popa Nicolae:- OK, s-a facut. Mersi mult.
Sorin Ovidiu Vantu :- Bine, banditule. Te pup. Pa.
Popa Nicolae:- Bine, si eu te pup.
Sorin Ovidiu Vantu :- Pa, pa”, se arata in stenograma..

in ceea ce priveste modalitatea in care Vintu ii trimite bani lui Popa, anchetatorii au constatat ca respectivul circuit a fost stabilit in urma cu „vreo doi ani”.

Popa cere bani pentru ca parintii sai sa faca o excursie in Indonezia, cu escala la Amsterdam, de unde ar urma sa fie procurate fara rezervare biletele de avion pentru destinatia finala. in acest sens, cei doi stabilesc ca Virgil Popa, fratele celui in cauza, sa ia legatura cu Vintu, care isi exprima neincrederea in acesta.

„Sorin Ovidiu Vantu:- N-am nici o incredere in omul ala, asta e toata treaba.
Popa Nicolae:- Nici eu nu am. Nici eu nu am, si de aia am vorbit cu el, nu numai o data, si i-am spus asa: „Bai, gandeste-te, sa nu te puna dracu’ sa pui banii, sa zici ca-i pui pentru o zi, sau pentru o ora, ca nu stiu ce scoti, pentru ca este ultima ocazie cand eu pot sa-i vad pe babaci. Sa nu te puna dracu'”. Zice: „Nu. iti jur pe sufletul copilului meu, si pe mine, iti jur pe mine ca nu fac nimic…”.
Sorin Ovidiu Vantu:- Bine, sa ma caute… Alo?
Popa Nicolae:- Da?
Sorin Ovidiu Vantu:- Sa ma caute luni… sa ma caute frati-tu.
Popa Nicolae:- OK.
Sorin Ovidiu Vantu:- Bine… Bine. Te pup batrane.
Popa Nicolae:- si eu te pup. Astept. OK”, se arata in transcriere.

in imprejurarile date, insistenta cu care il suna si ii transmite mesaje il determina pe inculpatul Vintu sa verifice care este situatia transferului banilor. Astfel, din discutiile pe care le are cu turcan, l-a imputernicit sa se ocupe de transferul sumei. Astfel in 4 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vantu este contactat, telefonic de turcan, caruia omul de afaceri in solicita explicatii cu privire la transferul sumei in cauza, cei doi convenind ca cetatenul moldovean sa il contacteze pe Nicolae Popa si sa rezolve problema.

„Octavian turcan- Da, Sorin.
Sorin Ovidiu Vantu: – aia 700.000 pe care ti-am spus sa-i platesti, i-ai platit?
Octavian turcan: – Am platit 400 si 300 trebuie sa plece azi sau maine. Asa dau, din doua surse diferite prin doua banci.
Sorin Ovidiu Vantu: – Dar de ce nu i-ai dat odata, ca erau bani de salarii, trebuiau platiti in aceeasi zi, trimisi in aceeasi zi.
Octavian turcan: – Pentru ca s-au dus din doua banci diferite. Noi avem…
Sorin Ovidiu Vantu: – Pai stai, din doua banci diferite la o saptamana diferenta, dragul meu? Asta-i o gluma probabil, nu? O folosim catre altii, n-o folosim intre noi? Cand pleaca?
Octavian turcan: – Maine pleaca.
Sorin Ovidiu Vantu: – Te salut!”, se arata in stenograma.

in seara 4 noiembrie 2009, Vantu a fost contactat de turcan , care ii spune ca in „in urma cu un an, noiembrie-decembrie, s-a finantat cu 2.700.000, in 2009 s-a finantat cu 12.875.000, per total fac 15.575.000”.

„Sorin Ovidiu Vantu : – Bine, tati. Deci… Ce voiam sa te mai intreb. Ma, tu maine vii… Of, cum dracu facem… ca-i in telefonul asta si nu stiu sa-l scot din telefon numarul baiatului.
Octavian Turcan: – Eu maine la ora 10 sunt in Otopeni si vin direct la tine.
Sorin Ovidiu Vantu: – Pai maine ma duc la CHIsINaU si vreau sa plec la 8 dimineata de aici. Dar fac o alta chestie. iti dau… Bai, Octav , ceva nu mi se invarte rotund si te-as ruga sa fii onest cu mine. Banii la Realitatea nu i-ai trimis la timp, la asta n-au ajuns banii ca e contul gresit cu toate ca in contul ala am virat… S-a intamplat ceva, ai vreo problema?
Octavian turcan: – Nu. Cu mana pe inima iti spun ca nu s-a intamplat, banii stau in cont…
Sorin Ovidiu Vantu: – Deci nu sunt probleme.
Octavian turcan:- Nu sunt probleme.
Sorin Ovidiu Vantu: – Pe care eu sa nu le cunosc.
Octavian turcan: – Deci nu sunt probleme pe care tu sa nu le cunosti. Ai cuvantul meu.
Sorin Ovidiu Vantu: – Atunci facem… La ce ora zbori tu?
Octavian Turcan: – Eu decolez la ora 8:15, ora Bucurestiului.
Sorin Ovidiu Vantu: – Eu am sa scot acuma telefonul omului din memorie, intamplat. si roaga-l pentru clarificari. Da?
Octavian turcan: – Da.
Sorin Ovidiu Vantu : – Deci ii scrii un mesaj.
Octavian turcan: – Exact.
Sorin Ovidiu Vantu : – si eu scot acuma numarul de telefon al omului. E 00628, asta este prefixul si de acuma il caut mai departe. Te pup, pa, hai ca te sun imediat inapoi. Cu toate ca nu stiu sa scot telefonul, f… Bine, vad eu. Pa, pa!
Sorin Ovidiu Vantu : – Eu pot sa-l rog pe Ghenadie sa vina la tine si Ghenadie imi da si telefonul, poate la dansul acuma e seara tarziu. Ca el are cu 6 ore …
Octavian turcan: – Bravo! Trimite-l pe Ghenadie la mine, ii dau telefonul asta si scoate el si face toate treburile. Ca ala a devenit extrem de nervos acolo, ca crede ca-l trag pe p… si n-am chef acuma de o alta problema. Hai! Bine, sa vina Ghenadie incoace, tati, te pup! Pa!”, arata stenogramele.

Fata lui Nicolae Popa a locuit la Bali, ea dand declaratie procurorilor si relatand cum primea bani.

„Trebuie precizat ca modalitatea de transfer a banilor care a fost aleasa pentru a evita identificarea tranzactiei/tranzactilor si persoanele implicate. De aceea, s-a convenit ca transferul sa se realizeze din contul bancar al unei societati comerciale inregistrate in Cipru, controlate de inculpatul Vantu Sorin Ovidiu, in contul bancar al unei societati comerciale inregistrate in Indonezia. Alegerea acestei modalitati de operare nu a fost intamplatoare, ci a fost determinata de cunoasterea de catre inculpati a regimului sub care functioneaza societatile bancar , comerciale din cele doua tari si in acest context a dificultatilor pe care le-ar intampina organele judiciare in obtinerea de informatii oficial”, sustin anchetatorii .

Potrivit probelor obtinute la data de 23 august 2010 s-a stabilit cu certitudine ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor inculpatului Vintu, prin contributia inculpatului turcan, prin transfer bancar, din contul unei societatii din Cipru in contul unei societati inregistrate la care condamnatul Popa are acces.

„Aceasta imprejurare a rezultat din coroborarea continutului convorbirilor si mesajelor text interceptate in baza autorizatiilor, emise de inalta Curte de Casatie si Justitie, cu informatiile obtinute prin intermediul comisiei rogatorii de la autoritatile judiciare din Cipru. Astfel, rezulta fara dubiu ca transferul sumei de 50.000 de euro, catre Popa Nicolae, s-a realizat din dispozitia inculpatului Vantu Sorin Ovidiu, in scopul de a zadarnici executarea pedepsei la care fusese condamnat Popa Nicolae. Chiar daca inculpatul nu era imputernicit pentru contul bancar din care s-a realizat transferul, modul in care s-au desfasurat evenimentele si suprapunerea perfecta a perioadelor, dar si modalitatea de efectuare a transferului, denumirile societatilor comerciale, denumirile bancilor si a conturilor implicate, demonstreaza, dincolo de orice dubiu, ca ajutorul dat persoanei condamnate a fost coordonat de catre Vantu Sorin Ovidiu. Transferul bancar catre Indonezia a avut loc la data de 2.11.2009. Potrivit documentelor financiar bancare referitoare la transferurile bancare realizate de catre societatea comerciala cu sediul in Nicosia a rezultat ca la data de 2.11.2009 a fost realizata o dispozitie de plata pentru 50.190 de euro, reprezentand suma bruta ce a fost transmisa in Indonezia condamnatului Nicolae Popa. Anterior acestui transfer, la data de 2.10.2009, intr-un cont a fost virata suma de 3.000.000 de euro, in conditiile in care la acea data soldul contului era de numai 1.230 euro. Suma de 3.000.000 euro a provenit dintr-un transfer bancar realizat de societatea comerciala, cu sediul in Nicosia. Persoana imputernicita sa opereze asupra contului societatii comerciale este martorul Liviu Luca, un apropiat al inculpatului Vintu Sorin Ovidiu”, mai noteaza anchetatorii in cerea de arestare preventiva.

in sustinerea cererii, Parchetul arata ca prin probele administrate s-au confirmat indiciile temeinice pentru comiterea infractiunii de catre inculpati, dar si starea de pericol pentru normala desfasurare a activitatii de infaptuire a justitiei penale.

„Aceasta deoarece actul de justitie este intemeiat pe efectivitate, care se poate asigura numai atunci cand se executa prompt pedeapsa aplicata. Inculpatii, in virtutea raporturilor personale pe care care le au intre ei si cu persoana condamnata au luat cunostinta de intentia condamnatului si de demersurile sale efectuate in tara gazda , intrucat au avut convorbiri telefonice directe sau prin intermediari. Ajutorul dat a fost atat material, prin trimiterea banilor, dar si moral, prin acordarea unei sume cu care parintii condamnatului Popa Nicolae sa aiba posibilitatea sa-l vitizeze in Indonezia. Actiunile intreprinse au fost decisive in zadarnicirea executarii pedepsei. Exista elementele constitutive ale infractiunii si in situati in care ajutorul dat avea aptitudinea sa produca rezultatul zadarnicirii executarii pedepsei, dar din motive independente de vointa celor care acorda ajutorul ilicit nu a condus la o reala impiedicare a justitiei in acea cauza”, arata sursa citata.

Mai mult, anchetatorii sustin ca dupa capturarea in 2 decembrie 2009 a lui Popa, in Jakarta – Republica Indonezia, Vintu, turcan si Stoian au continuat, „in mod direct si indirect” sa ingreuneze procedurile legale de extradare desfasurate de catre autoritatile judiciare indoneziene ca urmare a solicitarii de extradare formulata de catre Ministerul de Justitie din Romania.

„in acest sens, pentru ca Nicolae Popa sa nu execute din pedeapsa de 15 ani un interval prea mare de timp in arestul autoritatilor indoneziene sau in cazul in care nu se putea obtine acest rezultat, momentul extradarii sale in Romania sa fie amanat cat mai mult cu putinta , inculpatii Vintu, turcanu si Stoian au derulat o serie de demersuri si actiuni. Acestea au fost concretizate in sprijin material si moral acordat condamnatului atat personal, cat si prin intermediul fratelui sau Popa Virgil, care s-a deplasat in acest scop la Jakarta – Republica Indonezia. Evolutia demersurilor din Indonezia dupa retinerea condamnatului Popa Nicolae si variantele de ingreunare a extradarii in Romania au devenit parte a unor activitati comise de catre inculpatii Vantu Ovidiu Sorin, Stoian Alexandru si turcan Octavian in diferite forme de participatie penala, dar avandu-l ca decident pe inculpatul Vantu Ovidiu Sorin. Astfel, odata cu cercetarile efectuate in aceasta cauza penala, precum si de la data dispunerii masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, pe tot parcursul perioadei de timp de dupa decembrie 2009, inculpatul Vintu Sorin Ovidiu este concentrat in actiunile sale pe doua paliere”, noteaza sursa citata.

Potrivit anchetatorilor, un prim palier al interesului l-a reprezentat evolutia cercetarilor efectuate in acest dosar de catre procurori si stadiul audierilor la Parchet a inculpatilor Stoian si turcan si, al doilea palier era cel referitor la stadiul demersurilor din Indonezia efectuate in favoarea condamnatului Popa Nicolae cu scopul ingreunarii executarii pedepsei.

Astfel, in seara de 3.12.2009, Vintu l-a contactat pe Virgil Popa:

„Vintu: Alo! Salut!
Popa: Sunt acolo. Astept sa vina avocatul.
Vintu: Aoleu! Te-ai dus pana la urma?
Popa: Pai, eram insotit!
Vintu: Da. Am inteles!
Popa: Asta e. M-au luat de pe strada.
Vintu: Cum mai? De pe strada? inseamna ca te-au urmarit tot timpul.
Popa: Aha! De la un punct incolo. Nu stiu exact de unde.
Vintu: Ce chestie!
Popa: Bine. Oricum, mie imi place FOREX-ul, ca sa stii.
Vintu: Da… Tare ciudat!
Popa: Aha!
Vintu: Nu inteleg ce au cu tine, ca esti frate-sau, la o adica.
Popa: Da, bine, nu… N-are chiar legatura cu el.
Vintu: Nu e in legatura cu frate-tau?
Popa: Aproximativ da, dar e cumva tangential.
Vintu: A! Ai alta problema? Te acuza de alta problema?
Popa: Aha!
Vintu: A! Credeam ca de frate-tau. Acolo… Pai da’ e fratele tau. Cum sa….Ei! Of!
Popa: Da. Hai ca am primit o saorma si mananc. Sa nu-ti faci griji, ca nu mor de foame!
Vintu: Dar nu! Stai ca nu-mi fac griji! Doar ca mi-esti prieten si ma ingrijoreaza ce ti se intampla.
Popa: Nu. Ca nu mor de foame. Tocmai am primit o saorma. in sensul asta.
Vintu: Bine, mai. iti doresc bafta, batrane!
Popa: Sarut mana!
Vintu: Da-mi si mie un telefon cand iesi!
Popa: Categoric! Daca…
Vintu: Daca te mai lasa astia sa pleci! (rade.)
Popa: (rade si el): Da. Daca mai e loc.
Vintu: Tare rau imi pare!
Popa: Aha! Asta e!
Vintu: Bine golane!
Popa: Te-am pupat!”, se arata in stenograme. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here