Motivarea arestarii lui Vintu: Insistenta infractionala evidenta si fapte de o gravitate extrema

0
694
vintu-masina

vintu-masinaIn motivarea arestarii pentru 29 de zile a oamenilor de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcanu si a soferului lui Vintu, Alex Stoian, judecatorii Tribunalului Bucuresti sustin ca infractiunile retinute in sarcina inculpatilor sunt de o gravitate extrema, iar lasarea lor in libertate ar avea urmari imediate si indirecte asupra ordinii publice.

„Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani inchisoare pentru savarsirea unor fapte ce au prejudiciat paturi largi de populatie dovedeste o periculozitate deosebita a celor 3 inculpati favorizatori si justifica o masura preventiva severa. De altfel, din datele cauzei (mai exact convorbirea din data de 30.10.2009) rezulta clar ca remiterea sumelor de bani catre Nicolae Popa nu a inceput in anul 2009 ci cu cel putin doi ani inainte, fiind deja stabilit un „circuit” cu acest scop. Gravitatii concrete a faptelor se adauga datele ce reies din comportamentul celor trei inculpati dupa inceperea urmaririi penale”, se arata in motivarea arestarii pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, data publicitatii astazi de Tribunalul Bucuresti.

„Tribunalul gaseste deosebit de relevant faptul ca inceperea urmaririi penale si mai mult, luarea unei masuri restrictive de libertate nu a avut nici un impact asupra atitudinii inculpatilor fata de normele penale si ordinea de drept, norme pe care acestia au ales sa le ignore si in continuare cu indiferenta dar si vadita desconsideratie fata de capacitatea organelor judiciare romane de a-i trage la raspundere penala.  Singurul efect al acestor masuri a fost acela ca cei trei inculpati si-au luat anumite masuri de precautie la care Tribunalul a facut deja referire anterior. in acest mod pericolul social al inculpatilor s-a reliefat gradual odata cu perseverenta manifestata de acestia  prin acte materiale succesive in scopul de a impiedica si ingreuna executarea pedepsei aplicate condamnatului Popa Nicolae”, se arata in document.

„Inculpatul Sorin Ovidiu Vintu a fost initiatorul intregul demers infractional, din acest punct de vedere periculozitatea sociala a acestui inculpat reliefandu-se pregnant. in ceea ce priveste mobilul acestui inculpat, Tribunalul gaseste deosebit de relevanta convorbirea telefonica din data de 4.01.2010, purtata de inculpatul Stoian cu o persoana necunoscuta localizata in Indonezia, in cadrul careia se transmite inculpatului Sorin Ovidiu Vintu ca numitul Nicolae Popa va respecta angajamentul luat „acum 9 ani de zile” iar temerile inculpatului Sorin Ovidiu Vantu ca cineva va spune ceva impotriva sa sunt neintemeiate. Tribunalul deduce din acest context ca staruintele inculpatului Sorin Ovidiu Vintu in a impiedica finalizarea procedurii de extradare nu par altruiste”, sustin magistratii.

„In ceea ce priveste pe inculpatul Turcan Octavian, Tribunalul remarca faptul ca, desi nu a avut initiativa infractionala, rolul sau in acest angrenaj este esential, in lipsa eforturilor sale continui activitatea infractionala neputand avea loc. Ca titular al conturilor ce au fost folosite in aceste transferuri, inculpatul avea cunostinta atat de identitatea destinatarului (fapt ce este de altfel confirmat si de convorbirile telefonice purtate cu inculpatul Sorin Ovidiu Vintu) cat si de scopul acestui demers. Vazand modalitatea implicarii acestui inculpat, perseverenta de care la randul sau a dat dovada, modalitatea concreta in care a actionat, Tribunalul apreciaza ca si in privinta sa este indeplinita conditia pericolului social avuta in vedere de teza ultima a art. 148 lit. f c.p.p.”

„In ceea ce priveste pe inculpatul Stoian Alexandru, Tribunalul observa mai intai faptul ca implicarea sa in acest „proiect” ilicit a fost in mod cert relatia sa apropiata cu inculpatul Sorin Ovidiu Vintu, dar nu in calitate de angajat, de subordonat, asa cum incearca sa sustina, ci aceea de om de incredere, calitate in care s-a implicat activ, in modul aratat mai sus, si in deplina cunostinta de cauza, sustinand activitatea infractionala a inculpatului Sorin Ovidiu Vintu prin toate mijloacele ce i-au stat la indemana.”

„Sentiment de impunitate fata de normele penale represive”

Magistratii spun ca nu vor avea in „vedere in privinta nici unuia dintre cei trei inculpati, imprejurarea ca acestia nu au incercat sa paraseasca teritoriul Romaniei, intrucat aceasta imprejurare dovedeste doar o conformare formala la conditiile impuse de organele de urmarire penala si are la baza si un sentiment de impunitate fata de normele penale represive, atitudine ce este reflectata de intregul lor comportament de la luarea acestei masuri pana la formularea prezentei propuneri de arestare.” (Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here