Ponta: Din octombrie vom avea, evident, reducerea CAS

0
715
ponta

Contributiile de asigurari sociale vor scadea „evident” de la 1 octombrie, a declarat premierul Victor Ponta, precizand ca masura este sustinuta de mediul de afaceri si poate contribui la fiscalizarea locurilor de munca in actualul context economic favorabil, anunta Mediafax.

Reducerea CAS este acoperita contabil din cresterea accizei, taxa speciala pe constructii si incasari suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolventei, dar economia nu necesita doar contabilitate, ci si un pic de minte care uneori lipseste „la cel mai inalt nivel”, a afirmat premierul Ponta.

„Ministrul Voinea ma intreba daca presedintele stie ca acea reducere a deficitului, faimosul MTO pe care l-a invatat toata lumea asa deodata, este trecut si in Legea bugetului de stat, si in Strategia fiscal-bugetara, nu era ceva rau. Ceea ce romanii nu stiu este ca e o decizie criminala, antiromaneasca, a presedintelui Basescu – Polonia si Ungaria ajung la aceleasi tinte de deficit structural in 2018, nu in 2015, Franta, Italia, Portugalia, toti ceilalti, in 2017 -. Basescu a vrut 2015, ca «dupa noi, potopul». Strict ca sustenabilitate – m-am uitat inca o data pe toate datele – avem anual o incasare suplimentara de 2,6 miliarde din cresterea accizei, 1,5 miliarde din taxa speciala pe constructii si, am verificat si acum, fata de anul trecut, la venituri curente, pe primele sase luni avem 3 miliarde de lei in plus. Deci, daca e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar ca economia nu e doar contabilitate, mai e si un pic de minte care uneori lipseste la cel mai inalt nivel”, a spus Ponta in sedinta de guvern.

El a facut referire din nou si la veniturile care ar urma sa fie atrase pe baza noii Legi a insolventei, statul avand de recuperat 41 miliarde lei de la firme in insolventa, si din reorganizarea ANAF.

„Daca nu facem acum reducerea CAS, cu crestere economica, incasari suplimentare si venituri certe, inseamna ca nu o sa mai putem sa o facem niciodata”, a spus Ponta.

Premierul a mai aratat ca evaziunea fiscala la CAS a crescut de la 10 la 19 miliarde lei cand Guvernul Boc a marit contributiile de asigurari sociale.

El a afirmat ca reducerea CAS reprezinta o masura buna, dar si sustenabila, fiind discutata cu mediul de afaceri, din partea carora exista sustinere, cu Banca Nationala si partenerii financiari internationali, care atentioneaza ca taxarea muncii este inca acel capitol la care Romania nu este competitiva.

Premierul a sustinut totodata ca investitiile straine directe sunt in crestere, iar in primele patru luni ale anului sunt inregistrate 88.000 locuri de munca in plus, trend care va fi insa stimulat daca CAS vor fi reduse.

Marti, premierul a estimat ca CAS vor fi reduse la angajator cel mai tarziu la 1 ianuarie daca presedintele Traian Basescu ataca proiectul de lege la Curtea Constitutionala.

„Sunt absolut convins ca tot ceea ce Guvernul face pentru ca mediul de afaceri sa aiba o situatie stabila si predictibila in Romania ajuta in continuare investitiile, dezvoltarea afacerilor in Romania, pastrarea locurilor de munca. Evident, din 1 octombrie vom avea si reducerea contributiilor de asigurari sociale”, a spus Ponta miercuri, prezent la ceremonia de semnare, la Guvern, a unui protocol de colaborare intre Automobile Dacia, Primaria Mioveni si Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni.

Ulterior, in sedinta de guvern, premierul le-a transmis ministrilor care sunt si parlamentari ca proiectul de reducere a CAS probabil va fi retrimis Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu si va trebui votat din nou in luna septembrie.

Marti, premierul a estimat ca CAS vor fi reduse la angajator cel mai tarziu la 1 ianuarie daca presedintele Traian Basescu ataca proiectul de lege la Curtea Constitutionala.

„Pe mine ma intereseaza un singur lucru, ca de la 1 octombrie, sau eventual, daca domnia sa ataca la Curtea Constitutionala, de la 1 ianuarie cel mai tarziu, sa avem reducerea fiscalitatii muncii”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele fie va retrimite proiectul in Parlament, unde va fi din nou votat in luna septembrie, fie va sesiza Curtea Constitutionala, caz in care presedintele trebuie intrebat daca reducerea CAS va mai fi aplicata din octombrie.

Intrebat daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, presedintele Basescu a declarat ca „ramane de vazut” si ca vrea sa aiba o discutie si cu mediul de afaceri, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here