Ponta: Din iunie vom avea TVA de 9% pentru toate produsele agro-alimentare

0
736

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatie publica, a anuntat premierul Victor Ponta. Cota standard va fi redusa la 20% din ianuarie, informeaza Mediafax.

El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

„Nu cumperi carnea cu 9% si o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusa si la servicii de alimentatie publica”, a spus Ponta.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.

„Sustinem – si avem si puterea – si reducerea generala a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alaturi de celelalte masuri din Codurile Fiscale”, a spus Ponta.

El a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.

„Când TVA de 9% intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret”, a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii si ANAF sa verifice daca diminuarea TVA va fi reflectata in pret.

El a precizat ca Guvernul s-a consultat cu Banca Nationala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si ca nu se asteapta la „foarte multe felicitari”, dar ca institutiile respective au inteles care este strategia pe termen mediu si lung.

Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmând sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here