Polonia, unita dupa moartea tragica a presedintelui Lech Kaczynski

0
609
comemorare

comemorarePolonia, unde tendintele politice au disparut, este unita, duminica, la o zi dupa accidentul de avion in care au murit presedintele Lech Kaczynski, o mare parte a Statului Major al armatei si numerosi alti oficiali, in Rusia.

Tara este in doliu national dupa o noapte de omagii spontane si de rugaciuni in memoria victimelor acestei catastrofe produse in apropiere de Smolensk, care a provocat moartea a 96 de persoane.

Ca o ironie teribila, delegatia poloneza mergea sa participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul a mii de ofiteri polonezi, executati din ordinul lui Iosif Stalin la Katin, in apropiere de Smolensk.

in Polonia, tara catolica in proportie de 90%, mesele de duminica, la care de obicei participa numeroase persoane, sunt dedicate victimelor catastrofelor.

„Ne rugam pentru tara noastra. Suntem increzatori in faptul ca sacrificiul surorilor si fratilor nostri va da roade, va aduce pace si reconciliere intre polonezi”, a declarat cardinalul Stanislaw Dziwisz, in cadrul unei mese celebrate sambata seara in catedrala Wawel din Cracovia.

Zeci de mii de persoane s-au reunit in noaptea de sambata spre duminica in cartierul Palatului prezidential din Varsovia, pentru a depune flori si a aprinde lumanari.

Multe dintre acestea au declarat pentru AFP ca nu il sustineau pe presedintele conservator decedat, dar ca vor sa ii aduca un omagiu. „Era presedintele nostru, indiferent de opiniile noastre”, a declarat Malgorzata Blasik, in varsta de aproximativ 30 de ani.

Doua minute de reculegere vor fi respectate la pranz in toata tara, a decis presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, care asigura interimatul la conducerea statului.
Toate centrele comerciale, care atrag de obicei duminica numeroase familii, sunt inchise. Drapelele coborate in berna sunt vizibile nu numai pe cladirile publice, ci si la ferestrele apartamentelor.

Corpul neinsufletit al presedintelui Kaczynski si cel al sotiei sale, Maria, vor fi repatriate duminica dupa-amiaza. Acestea au fost deja identificate la Smolensk, in noaptea de sambata spre duminica, de fratele geaman al presedintelui, Jaroslaw Kaczynski, care s-a intors in Polonia imediat dupa aceea.

Cadavrele celorlalte victime, intre care se numara oficiali de rang inalt de orientari politice diferite, au fost transportate la Moscova.

Potrivit presei poloneze, municipalitatea a rezervat pentru rudele victimelor 450 de camere de hotel si mijloace de transport, oferindu-le totodata sustinere psihologica si achitand toate costurile.

In acelasi timp, expertii rusi si polonezi au inceput duminica sa analizeze impreuna cutiile negre ale avionului prezidential polonez, au anuntat agentiile ruse, citand Ministerul Transporturilor.

„Inregistrarile sonore si cele ale datelor (de zbor) au fost trimise unui laborator (…) unde, in prezenta partii poloneze, in special a unui reprezentant al Parchetului polonez, analiza lor a inceput”, a declarat serviciul de presa al ministerului, citat de agentii.

Pilotii avionului polonez au fost acuzati sambata de autoritatile ruse ca au ignorat instructiunile controlorilor de trafic aerian rus cand au decis sa aterizeze la Smolensk, unde era o ceata densa. (Mediafax)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here