Plesu, despre Basescu: Nu are niciun fel de respect si de simpatie pentru oamenii de carte

0
974
carte-deschisa

carte-deschisaAndrei Plesu a declarat, intr-un interviu postat pe blogary.ro, ca „pragmatismul notoriu” l-a facut pe Traian Basescu sa simta ca „da foarte bine sa fie inconjurat de intelectuali”, subliniind ca e important de stiut ca presedintele nu a facut aceasta fiindca ar iubi cultura si pe intelectuali.

„Pragmatismul notoriu al presedintelui l-a facut sa simta rapid ca da foarte bine sa fie inconjurat de intelectuali. Nu uita cum a castigat el primele alegeri. Cand a castigat impotriva lui Nastase, intelectualii sunt cei care l-au votat si, in general, micul procent de oameni care erau, in principiu, din categoria anti-Nastase, anti-Iliescu. astia, in general, erau intelectuali. Atunci a aparut normal ca el sa mizeze pe astia, desi nu este sigur ca e convingerea lui intima ca sunt utilizabili”, a declarat Andrei Plesu, fost consilier prezidential, intr-un interviu postat pe blogary.ro.

El a adaugat ca, in opinia sa, Adriana Saftoiu, care a fost alaturi de seful statului mai multi ani, a jucat un rol in a-i sugera ca ar fi bine sa fie „anturat de cateva nume care sa aiba o anumita greutate”.

„Optiunea lui si criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, sa nu ne facem iluzii. Deci cine isi imagineaza ca el a spus: Ma, mie imi trebuie niste baieti fini, oameni cititi, iar atunci ii aleg pe cutare si pe cutare… Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui sa ies pe scena anturat de o echipa care sa sune frumos la ureche, ceea ce a si facut, dar e important sa stim ca n-a facut-o fiindca iubeste cultura si pe intelectuali. Experienta mea personala cu el este ca el nu are niciun fel de respect si de simpatie umana pentru oamenii de carte. El, in sinea lui, are un hohot de ras cand se gandeste la baietii astia”, a mai spus Plesu.De asemenea, fostul consilier l-a catalogat pe seful statului ca fiind pragmatic si inteligent.

„Pe mine, cand eram acolo – dau doar exemplul asta – cand avea intalniri, ma prezenta in felul urmator: si el e domnul Plesu – cred ca ti-am mai spus -… e un geniu. Era atata bascalie in aceasta maniera… Lasa ca era o grosolanie, tehnic vorbind. Cand te intalnesti cu unul prima oara in viata, care e sef de stat sau e ministru, nu-i spui: ti-l arat p-asta, ridica cinci kile si vorbeste patru limbi. Era deja, in aceasta forma, o specie, un joc cu el insusi care, la baza, avea ideea ca eu sunt un fel d-ala care merge pe sarma, care inghite foc, inghite sabii…”, a mai spus Andrei Plesu.

El a mentionat ca nu a simtit, cand era consilier prezidential, nevoie de admiratie.

„Respectul dispare rapid, pentru ca respectul pentru un intelectual este respectul implicit pentru carte si pentru cultura si pentru postura intelectualului. Traian Basescu – o spun nu ca un repros, e o tipologie, eu am avut prieteni, rude, care au avut aceasta psihologie (…) Sunt foarte multi oameni pentru care a fi intelectual este o fandoseala”, a mai spus fostul consilier prezidential.

Andrei Plesu a fost numit consilier prezidential in decembrie 2004, cand presedintele Traian Basescu a preluat primul mandat de sef al statului. El a demisionat din functie in mai 2005. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here