Piata de consultanta in management din Romania – intre rezultate si previziuni

0
880

AMCOR (Asociatia Consultantilor in Management din Romania) anunta lansarea celui de-al saptelea studiu cu privire la piata de consultanta in management din Romania, studiul din acest an ilustrand evolutia diacronica a pietei de profil in perioada 2012-2015.

Cercetarea intreprinsa de AMCOR se inscrie in eforturile Asociatiei de a le oferi firmelor de consultanta din Romania o imagine de ansamblu asupra trendurilor existente pe piata de afaceri romaneasca si un instrument de luat in considerare in procesul de evaluare a deciziilor strategice pentru business-ul lor.

De asemenea, cercetarea are rolul de a semnala existenta unor probleme pe piata, incercand sa ofere solutii viabile pornind de la rezultatele inregistrate ca urmare a raspunsusilor primite din partea respondentilor la chestionarul lansat de Asociatie, dar si ca urmare a implicarii active a membrilor Asociatiei prin crearea unei voci comune a profesiei.

In introducerea studiului publicat in acest an, dl. Sorin Caian, presedintele AMCOR ne-a declarat: ”Continuand traditia inceputa cu sapte ani in urma, AMCOR a realizat si in acest an, cu sprijinul firmelor de consultanta romanesti, membre si nemembre AMCOR, care au raspuns invitatiei de a sistematiza realitatile pietei de consultanta si training in management din anii trecuti si previziunile pentru anul 2015, sa elaboreze cel de-al saptelea studiu anual, consecutiv, al pietei romanesti de consultanta in management. Studiul pieyei romanesti de consultanta 2015 isi propune, prin ilustrarea principalelor tendinte in ceea ce priveste cererea si oferta de servicii de consultanta si in ceea ce priveste organizarea firmelor, sa se constituie intr-un instrument util in evaluarea performantei si comportamentului pe piata al propriei firme, precum si in evaluarea serviciilor oferite (ca nivel al onorariilor acceptabile pe piata), dar si in estimarea volumului si ritmului de crestere/reducere al pietei.”

Analizand rezultatele inregistrate ca urmare a raspunsurilor primite, se observa o usoara revigorare a pietei de consultanta in management luand in calcul cifra de afaceri inregistrata de companiile care activeaza in domeniu. Din totalul firmelor respondente, un procent de 57,54% declara cresteri ale CA, 12,33% declara ca cifrele lor de afaceri nu s-au modificat, in timp ce 30,14% reclama scaderi ale CA. Printre factorii care au contribuit la aceasta crestere a cifrei de afaceri se numara accesul la programele de finantare ale UE in proportie de 39,02%, urmat de diversificarea serviciilor de consultanta oferite clientilor cu un procent 26,83%. Avand in vedere factorii care au condus la cresterea cifrei de afaceri, misiunile de consultanta cel mai des cerute de clienti sunt cele de project management, cu un procent de 55,71% în 2014, urmate de cele deconsultanta strategica, cu un procent de 37,14%.

Alaturi de aceste cresteri, rezultate mai putin favorabile au fost inregistrate in ceea ce priveste exportul serviciilor romanesti de consultanta in management care a inregistrat in ultimii ani un trend descendent, majoritatea firmelor de consultanta renuntand sau reducandu-si foarte mult numarul de proiecte derulate in afara granitelor tarii. In cazul celor care au avut totusi proiecte internationale in implementare se remarca faptul ca acestia s-au limitat in cea mai mare parte la Europa, fie ca era vorba despre Europa de Vest sau de Est, parte a UE. Conform cifrelor obtinute, ponderea proiectelor internationale din totalul veniturilor firmelor este mai mica de 10%.

ingrijorator este si fenomenul de dumping si concurenta neloiala pe care firmele de consultanta in management il reclama de mai multi ani. AMCOR isi propune sa fie si de acum inainte un partener de dialog, un facilitator de discutii, de networking, atat intre practicienii din domeniul consultantei in management cat si in raport cu autoritatile, cu clientii si cu mass-media toate activitatile Asociatiei fiind concentrate in sensul profesionalizarii pietei si crearii unui climat de profesionalism si etica in prestarea serviciilor de consultanta catre beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here