Petrolul incaseaza din plin lovitura Agentiei Internationale pentru Energie ; pretul combustibililor ar trebui sa cunoasca unele corectii

0
720
petrol

petrolFederal Reserve a prezentat saptamana trecuta prognoze revizuite in sens descendent pentru cresterea economica a SUA in 2011, la 2,7 – 2,9% respectiv 3.3 – 3,7% in 2012 ; somajul va cobori mai incet decat se estimase in primavara, revenirea la rata naturala a neocuparii in Statele Unite ale Americii putand lua pana la cinci ani.

Cu toate acestea seful Fed nu s-a aratat deloc dornic sa se grabeasca sa dea din nou drumul la tiparnita. In privinta inflatiei, situatia de acum, cu un indice al preturilor de consum in crestere, este sensibil diferita fata de cea din august 2010. Atunci riscurile deflationiste erau in centrul atentiei. Carburantul lichiditatilor injectate de Fed care a alimentat activele riscante pana acum se apropie de final – sfarsitul lunii iunie va aduce cel putin o pauza din acest punct de vedere. Sfarsitul interventiei Fed nu inseamna neaparat si sfarsitul banilor ieftini, dar riscul cresterii dobanzilor se accentueaza. « Povara datoriei publice in SUA urmeaza sa depaseasca 100% din PIB anul acesta. Zona Euro se lupta cu cea mai grava criza din istoria sa, iar masurile de austeritate vor trage in jos mai multe economii. In plus, orice forma de restructurare va conduce la cresterea nevoii de capital, diminuand rezervele pentru sprijinul economiei reale. China implementeaza o politica monetara restrictiva care va continua sa franeze economia. In consecinta, peisajul global nu este deloc favorabil petrolului» afirma Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

« Combinatia dintre o economie globala inconjurata de diverse circumstante de incetinire si oprirea stimulentelor monetare in SUA – in timp ce China si zona Euro sunt angajate intr-un proces de majorare a dobanzilor – a dus la diminuarea drastica a pozitiilor speculative mizand pe apreciere. Conflictul din Libia a iesit din atentia publica, considerandu-se ca e o chestiune de timp pana cand fortele rebele vor prelua controlul asupra tarii», a precizat Victor Safta. Lovitura de gratie a fost servita joi de catre IEA (Agentia Internationala pentru Energie). La sfarsitul unei intalniri convocate de urgenta s-a hotarat eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele catorva tari membre. Piata urmeaza sa primeasca, timp de o luna, echivalentul a 2 milioane de barili pe zi – considerabil mai mult fata de exporturile de aproximativ 1,5 milioane de barili ale Libiei dinainte de conflict. « In ciuda afirmatiilor ca se urmareste doar echilibrarea pietei, nu si o interventie asupra pretului, masura IEA a avut un efect puternic asupra cotatiilor, la care surpriza a contribuit considerabil: in numai trei sedinte barilul a pierdut aproape 10% », a aratat Victor Safta. Petrolul a scazut in total cu 18,3% de la varful de 126,88 de dolari/baril atins in mai. Tinand cont de ingrijorarile privind economia globala, IEA a lovit in momentul optim pentru maximizarea impactului.

Ne putem astepta ca, dupa un decalaj de cateva saptamani, pretul carburantilor sa coboare si in Romania. Volatilitatea leului si tendinta sa de depreciere fata de dolarul american vor fi cel mai probabil aduse insa drept argumente pentru a limita scaderile combustibililor. « Nu ne putem concentra sperantele pe o ieftinire de 18%, dar tinand cont de ponderea titeiului in pretul produsului final, si de impactul cursului de schimb, o corectie a preturilor de 8-9% ar aparea justificata. Dinamica ar trebui sa ajute la scaderea inflatiei – deocamdata cea mai mare din UE – in trimestrele urmatoare », a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here