Peste 65% dintre salariatii romani sunt platiti sub salariul mediu pe economie

0
960
portofel-gol

Mai mult de 3 milioane de salariati (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe luna, ceea ce inseamna ca sunt platiti sub nivelul actual al salariului mediu pe economie, informeaza Mediafax.

In categoria salariatilor cu salarii sub 2.000 de lei net pe luna intra majoritatea angajatilor din industrie, cei din sanatate, educatie, comert, constructii sau hoteluri si restaurante, arata datele centralizate de ZF pe baza informatiilor de la Ministerul Muncii si de la Institutul National de Statistica.

Aproape 1,3 milioane de salariati (27% din total) au venituri lunare nete cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei pe luna, in aceasta categorie intrand, de exemplu, salariatii din telecomunicatii, din energie, din industria farmaceutica, functionarii din administratia publica sau o parte dintre angajatii din industria auto.

De asemenea, doar 7% dintre angajatii locali au venituri lunare de peste 4.000 de lei net pe luna, adica circa 340.000 de oameni, acestia fiind spe­cia­listi care lucreaza in domenii pre­cum banking, IT, transporturi aeriene, ex­tractia petrolului brut sau industria tutunului.

Salariul mediu net pe economie a ajuns in luna mai a acestui an la valoarea de 2.063 de lei pe luna, in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de INS. Cele mai mari salarii le-au obtinut in luna mai angajatii din IT (unde salariul mediu net a fost de 5.421 de lei), din sectorul bancar (4.548 de lei net) si din extractia petrolului brut si a gazelor natural (4.547 de lei net). La polul opus, in topul sectoarelor cu cele mai mici salarii medii, s-au aflat angajatii din hoteluri si restaurante (unde salariul mediu a fost de 1.248 de lei net in luna mai), in industria textila (1.327 lei net) si in industria mobilei (1.397 lei net).

De asemenea, cele mai mari cresteri salariale din ultimul an (mai 2016 vs. mai 2015) au avut loc in sectoarele tranzactii imobiliare (unde salariile au crescut cu 27%), sanatate (+27%) si IT (+23%), in timp ce scaderi ale veniturilor din salarii au avut loc in sectorul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (- 30%) si in industria grea (-20%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here