Perspective pentru dezvoltarea colaborării comercial-economice româno-portugheze

0
1366

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Carlos Manuel Morais Pinto, consilier economic şi comercial al Ambasadei Portugaliei în România, cu reşedinţa la Varşovia, director zonal al Agenţiei de Investiţii şi Comerţ Exterior din Portugalia (AICEP) pentru România, Polonia şi Republica Cehă.

În prima parte a întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre sistemul cameral românesc, punctând rolul Camerei bucureştene în modernizarea economiei ţării noastre. De asemenea, a vorbit despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a organizaţiei noastre.

În opinia preşedintelui Camerei bucureştene, semnarea unor acorduri de colaborare cu organizaţii similare lusitane, organizarea unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicate Portugaliei, precum şi a unor evenimente de prezentare a firmelor din această ţară la Bucureşti constituie paşi eficienţi pentru dezvoltarea colaborării comercial-economice româno-portugheze.

Consilierul economic şi comercial al Portugaliei a apreciat proiectele prezentate de preşedintele CCIB şi a făcut câteva sugestii legate de identificarea unui partener viabil pe piaţa lusitană, pentru punerea în operă a acestora, ţinând seama de organizarea diferită a sistemului cameral din Portugalia. De asemenea, Carlos Manuel Morais Pinto a exprimat întreaga deschidere în ceea ce priveşte colaborarea cu CCIB, posibil partener pe piaţa românească pentru AICEP, care asigură activitatea guvernamentală de promovare economică şi comercială internaţională a Portugaliei.

La 30 octombrie 2016 valoarea schimburilor bilaterale a fost de 467,51 milioane euro, în (+11,22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015), din care 165,66 milioane euro (-8,5%) la expedieri şi 301,85 milioane euro (+ 26,13%) la introduceri. La sfârşitul anului trecut, Portugalia se afla pe locul 21 în rândul ţărilor cu investiţii străine în România, cu un capital investit de 245,25 milioane euro şi un număr de 569 societăţi comerciale cu participare de capital portughez.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here