Perspectiva ratingului UE coborata la negativa

0
776
Moodys

MoodysMoody’s a coborat perspectiva ratingului Uniunii Europene la „negativa”, reflectand riscuri in privinta Germaniei, Frantei, Marii Britanii si Olandei, tari care genereaza aproximativ 45% din veniturile bugetare ale UE. Agentia de evaluare financiara atribuie UE ratingul maxim „Aaa”, care a avut pana marti perspectiva „stabila”.

„Modificarea reflecta perspectva negativa atribuita ratingurilor Aaa ale statelor membre care au contributii semnificative la bugetul UE. Situatia de credit a acestor state membre este puternic corelata, deoarece toate sunt sunt expuse, in diferite grade, la criza datoriilor de stat din zona euro”, noteaza Moody’s intr-un comunicat, transmite Bloomberg.

Riscul unei retrogradari a ratingului UE este generat de deteriorarea situatiei individuale a statelor membre, a adaugat agentia.

„Mai mult, o eventuala slabire a angajamentului statelor membre fata de UE si o modificare a cadrului fiscal al UE care ar conduce la o administrare mai conservatoare ar bugetului ar avea efecte negative”, avertizeaza compania.

Cancelarul Angela Merkel a declarat luni ca Germania trebuie sa dea dovada de solidaritate fata de Europa si a sugerat ca guvernul de la Berlin, cel mai mare finantator al imprumuturilor de urgenta acordate statelor de la periferia zonei euro, ar putea accepta un rol extins, mai activ al Bancii Centrale Europene (BCE) in solutionarea crizei datoriilor de stat.

Totodata, presedintele BCE Mario Draghi a afirmat ca nu s-ar opune achizitionarii de pe piata de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea la trei ani ale statelor aflate in dificultate.

Liderii europeni au pregatit mai multe intalniri bilaterale pentru aceasta saptamana, pentru discutii pregatitoare inainte ca Draghi sa-si prezinte planul de apararea monedei euro de turbulentele de pe piata obligatiunilor de stat. Presedintele UE Herman Van Rompuy merge marti la Berlin, pentru discutii cu Merkel, in timp ce presedintele francez Francois Hollande se va deplasa la Roma pentru o intalnire cu premierul italian Mario Monti. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here