Castigul salarial mediu a crescut in iulie cu 0,3%

0
733
salariu, crestere, castig

salariu, crestere, castigCastigul salarial mediu net a crescut in iulie, fata de luna anterioara, cu 0,3% (4 lei), la 1.556 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate in intermedieri financiare (3.811 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (858 lei).

„In luna iulie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost usor mai mare fata de luna iunie 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari cresteri au fost raportate in depozitare si activitati auxiliare pentru transport (14,6%) si asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (10%-11%).

Scaderile castigului salarial mediu fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna iulie 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.

Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in telecomunicatii si fabricarea produselor din tutun – 17,9%, respectiv 15,6%.

In invatamant indicatorul a scazut cu 3,5%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si a incheierii contractelor pe perioada determinata, consecinta a inceperii vacantei scolare.

in sanatate si asistenta sociala salariile s-au redus cu 0,4%, iar in administratia publica au urcat cu 0,6%.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,7%.

INS noteaza ca indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,7%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,2%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iunie 2012. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here