Pemierul Ungureanu i-a comunicat guvernatorului BNR ca este hotarat sa majoreze salariile bugetarilor

0
572
bancnote-salariu

bancnote-salariuPremierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit, Isarescu spunandu-i ca aceasta este exclusiv decizia Guvernului si ca pe el il intereseaza cresterea consumului, potrivit unor surse oficiale.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, au discutat, vineri, la Guvern, timp de doua ore, la Palatul Victoria, spre finalul discutiilor sosind si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

„Premierul i-a spus guvernatorului BNR ca va mari salariile, dar ca inca nu stie cu cat, iar guvernatorul a evitat sa indice care dintre masurile aflate in analiza Guvernului este mai buna, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunandu-i doar ca in acest caz este vorba exclusiv de optiunea Guvernului si ca pe el il intereseaza sa creasca consumul in economie”, au declarat sursele pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestora, Guvernul nu a exclus inca varianta reducerii CAS impreuna cu majorarea salariilor pentru bugetari, iar o decizie va fi luata in urmatoarele saptamani.

intalnirea dintre premier si guvernatorul BNR a fost organizata dupa declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu si premierului Ungureanu privind relaxarile fiscale, prin reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie „reintregite” salariile bugetarilor.

Basescu a mentionat ca nu este suficient sprijinul politic pentru cresterea salariilor, aratand ca Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru asigurarea resurselor financiare.

Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, „sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori”, daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.

Vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat ca Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica.

El a aratat ca majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de doua miliarde lei, in timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar insemna un efort bugetar in ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here