PC: Pentru atitudinea neconstitutionala a doi demnitari, solicitam scoaterea UDMR de la guvernare

0
728
udmr

udmrPC solicita premierului Emil Boc scoaterea UDMR de la guvernare, pentru „atitudinea total neconstitutionala” a doi demnitari ai Guvernului, vicepremierul Marko Bela si ministrul Sanatatii Attila Cseke, a declarat, marti, vicepresedintele PC Bogdan Diaconu.

 

Diaconu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca ministrul Sanatatii a fost prezent, luni, langa o pancarta pe care scria „tinutul Secuiesc nu este in Romania!”, la manifestarile de la Cluj, in timp ce vicepremierul Marko Bela a trimis, joia trecuta, directorilor de scoli din Targu Mures un document in limba maghiara cu antetul Guvernului.

„Pentru atitudinea neconstitutionala a doi demnitari aflati in Guvernul Boc, solicitam scoaterea UDMR de la guvernare”, a spus vicepresedintele PC.

El a precizat ca PC va depune, miercuri, la Parchet sesizarile privitoare la vicepremierul Marko Bela si legate de faptul ca la Adunarea Consiliului National al Secuilor au fost cerute autonomie teritoriala si oficializarea limbii maghiare.

Vicepresedintele PC a precizat ca nu are „un sentiment negativ” fata de cetatenii de etnie maghiara si este nemultumit de faptul ca unii lideri ai UDMR se ocupa de autonomie si alte lucruri in loc sa se preocupe de problemele din Harghita sau Covasna.

Peste 500 de persoane au pornit, luni, intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pentru a participa apoi la o slujba religioasa oficiata la Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail”, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la manifestari fiind prezent si ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Participantii la manifestari s-au adunat in fata Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, dupa care au plecat pe jos, incolonati pe sosea, insotiti de Politie si jandarmi. Ei purtau steaguri ale Ungariei, ale secuilor si ale Asociatiei „64 Comitate”. Reprezentanti ai Batalionului Secuiesc au afisat un banner pe care scria „tinutul Secuiesc nu e Romania”.

Printre persoanele care au pornit in mars s-au numarat reprezentanti a noua asociatii de tineret maghiare, imbracati in costume populare, dar si ai UDMR Cluj, ei intonand cantece patriotice din 1848 si fiind insotiti de o fanfara. in fruntea alaiului s-au aflat presedintele UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj Fekete Emoke, consulul Ungariei la Cluj, Szilagy Matyas, si ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Cseke a declarat ca a ales sa participe la manifestarile de la Cluj considerand orasul ca un important centru al Transilvaniei.

Un director de grup scolar din Targu Mures i-a scris premierului Emil Boc pentru a reclama ca vicepremierul Marko Bela a transmis, in numele Guvernului, o convocare directorilor maghiari in alta limba decat cea oficiala, adica in maghiara.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca era vorba despre invitatii adresate profesorilor, respectiv directorilor de scoli sau directorilor adjuncti de scoli de nationalitate maghiara, invitatii care au fost formulate si trimise in ambele limbi. „E foarte bine si e foarte util si, din punctul meu de vedere, e si obligatoriu ca eu sa ma adresez acestor cadre didactice de nationalitate maghiara si in limba maghiara si asa voi proceda si in continuare”, a tinut sa precizeze liderul Uniunii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here