Parlamentul European a votat pentru confiscarea averilor obtinute ilicit

0
951
parlamentul-european

Parlamentul a votat marti reguli aplicabile in toata Uniunea care vor ajuta statele membre sa identifice, inghete, administreze si confiste bunurile ilicite. In prezent, mai putin de 1% din bunurile obtinute prin infractiuni de tipul traficului de droguri, de persoane, de arme mici si contrafacerii sunt inghetate si confiscate. Propunerea legislativa, deja agreata informal cu guvernele nationale, face parte dintr-o strategie mai larga la nivel UE de lupta impotriva fraudei si coruptiei.

„Prioritatea noastra trebuie sa fie urmarirea banilor dincolo de granite si confiscarea profiturilor din infractiuni. Abia atunci putem spera sa reducem infractionalitatea grava. Sa trimitem infractorii la inchisoare, lasand banii murdari in circulatie este intolerabil”, a spus raportorul Monica Luisa Macovei (PPE, RO).

Confiscarea bunurilor

Propunerea legislativa cere statelor membre sa permita confiscarea bunurilor ilicite dupa o sentinta definitiva si permite autoritatilor sa confiste bunurile chiar daca persoana suspecta sau acuzata este bolnava sau a fugit, de exemplu in cazul procedurilor derulate in absenta.

Extinderea puterii de confiscare

Noile reguli vor permite statelor membre sa confiste bunurile obtinute prin infractiuni similare, printre altele in cazuri de coruptie pasiva sau activa in sectorul privat sau cu implicarea oficialilor institutiilor UE sau ai unor state membre, in cazuri de participare intr-o organizatie criminala, in pornografie infantila sau in infractiuni cibernetice. Confiscarea extinsa ar fi posibila atunci cand un tribunal „pe baza circumstantelor cazului (…) este de acord ca proprietatea in cauza deriva din actiuni criminale”.

Recuperarea bunurilor de la terte parti

Confiscarea de la terte parti va fi permisa atunci cand terta parte care detine acele bunuri „a stiut sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului sau achizitionarii a fost evitarea confiscarii, pe baza unor fapte si circumstante concrete, inclusiv ca transferul a avut loc in mod gratuit sau in schimbul unei sume de bani semnificativ mai mici decat valoarea de piata.”

Utilizarea sociala a bunurilor confiscate

Statele membre trebuie sa aiba in vedere luarea unor masuri care sa permita utilizarea proprietatilor confiscate in interes public sau pentru scopuri sociale, se arata in text.

Ce urmeaza

Acordul trebuie aprobat format de Consiliu in urmatoarele saptamani. Statele membre vor avea la dispozitie 30 de luni pentru a transpune directiva in legislatiile nationale. Irlanda va participa la acest sistem, iar Marea Britanie si Danemarca nu vor participa.

Rezultatul votului: 631pentru, 19 impotriva si 25 abtineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here