Parlamentari cu absente

0
772
parlament-sedinta

parlament-sedintaSenatorii Crin Antonescu, Catalin Voicu, Ioan Ghise, Dan Voiculescu si Cristian Diaconescu, dar si deputatii Doru Frunzulica, Robert Negoita, Bogdan Niculescu Duvaz si Nicolae Banicioiu se afla in topul parlamentarilor cu cele mai multe absente de la voturile electronice, potrivit unui raport IPP.

 

Potrivit directorului adjunct al IPP, Adrian Moraru, in topul parlamentarilor cu cele mai multe absente de la Senat, in sesiunea februarie-iunie, se afla liberalul Crin Antonescu, urmat de senatorul PSD Catalin Voicu, Ioan Ghise (PNL), Dan Voiculescu (PC) si presedintele de presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu.

„La Senat exista un singur senator cu prezenta de 100%, un senator din Timis, Gheroghe David (PDL), care a fost la cele 327 de voturi date prin sistemul electronic, iar la extrema cealalta, ultimii se afla Cristian Diaconescu cu o prezenta de 3,36%, Dan Voiculescu – 1,83 %, Ioan Ghise – 1,53%, Catalin Voicu cu o prezenta de 1,51 %. si pe ultimul loc, pentru ca deja e o traditie si trebuie sa pastreze acest trofeu, e Crin Antonescu – nici nu cred ca trebuia sa mai spun cine e – care are 0, 92% din voturile electronice date din Senat, fiind prezent doar la 3 voturi electronice”, a spus Moraru.

Referindu-se la Crin Antonescu, Moraru a spus: „Faptul ca este in sala si discuta sau pe hol cu presa, asta nu inseamna ca isi face una dintre principalele indatoriri pe care le are”.

in cazul Voicu, Moraru a precizat ca IPP nu a luat in calcul toate voturile finale, ci doar cele 132 de voturi finale exprimate de Senat in perioada in care senatorul PSD se afla in libertate, social-democratul neparticipand decat la doua voturi.

in ceea ce priveste prezenta de la Camera Deputatilor, directorul adjunct al IPP a precizat ca patru deputati PDL au prezenta de 100% .

„La Camera sunt patru deputati care au prezenta, surprinzator de data asta, chiar 100% din voturile electronice date. tin sa precizez inca o data ca monitorizarea se face pe voturile date prin sistemul electronic de vot, nu putem sa urmarim acele voturi care se dau cu mana ridicata, dar nu ma indoiesc ca lucrurile ar fi diferite daca si acele voturi ar fi luate in calcul. De data asta, la Camera au fost date 387 de voturi finale electronice si sunt patru deputati (PDL) Iustin Cionca Arghir, Cristian Petrescu, Mihai Cosmin Popescu si Iulian Vladu”, a spus Moraru.

El a subliniat ca „in capatul celalalt al clasamentului la Camera Deputatilor”, dintre cei care „nu au nicio scuza”, sunt deputatii PSD Nicolae Banicioiu si Bogdan Niculescu Duvaz care au o prezenta de 16,54 %, Robert Negoita cu o prezenta de 10,08 % si Doru Frunzulica cu 3,10%, precizand ca ultimii patru clasati sunt ministrii Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Elena Udrea si fostul ministru Monica Iacob Ridzi care se afla in concediu de maternitate, acestia avand absente motivate.

Potrivit raportului IPP, Banicoiu si Duvaz au fost prezenti la doar 64 de voturi finale din totalul de 387, Negoita doar la 39, iar Frunzulica la 12.

Pe de alta parte, Moraru a mentionat ca sesiunea de primavara a Camerei a cunoscut „o crestere semnificativa”, pentru ca „prezenta medie este de 78%”, fata de media de 50% in sesiunea electorala din toamna si de 66% prezenta medie din sesiunea de primavara din 2009″.

Reprezentantul IPP a explicat insa ca parlamentarii care au participat la lucrarile altor organisme sau se aflau in concediu medical figureaza ca fiind absenti, mentionand ca Institutul a solicitat Birorilor Permamente sa le trimita situatia cu parlamentarii insarcinati sa participe la „diverse reuniuni, comitete si comitii”, Senatul publicand pe site o astfel de situatie, dar de la Camera nu a fost primit un raspuns.

„Exista in setul de recomandari catre Birourile Permanente reunite si aceasta solicitare a noastra (de publicare pe site a parlamentarilor care absenteaza motivat – n.r.). Parerea mea este ca ei (conducerile Camerelor – n.r.) nu doresc sa faca asta, pentru ca tocmai s-ar vedea exact care sunt chiulangii. in momentul in care se vor separa aceasti oameni, chiulangii cu adevarat vor deveni mult mai putini si tinte mult mai concrete si nu cred ca isi doresc asta, si multi dintre ei, cum am aratat, sunt lideri si sunt in BP, unde ar trebui sa se ia o asemenea decizie”, a mai spus Adrian Moraru.

El a mai spus ca IPP s-a hotarat sa impulsioneze parlamentarii care isi fac treaba si sunt prezenti la lucrarile Parlamentului acordandu-le diplome, prin care sa li se recunoasca performantele legate de prezenta.

in acest sens, reprezentantii IPP l-au premiat pe deputatul PDL Cristian Petrescu, care a participat, joi, la lansarea si prezentarea raportului IPP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here