Pamantul ar putea fi lovit de un val de caldura extrema, din cauza unei explozii solare masive

0
637
explozie-solara

explozie-solaraPamantul ar putea fi lovit zilele acestea de un val de caldura extrema provocata de o explozie solara masiva, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute de mai mulţi sateliţi, printre care se numara si Solar Dynamics Observatory al NASA, informeaza newscientist.com.

 Astronomii din toata lumea au putut observa explozia de deasupra unei pete solare de dimensiunea Terrei, care a fost asociata de specialisti cu o erupţie si mai mare care a avut loc la suprafaţa Soarelui.

Explozia – numita ejecţie coronala de masa – a fost indreptata spre Pamant, provocand un „tsunami” solar.

Imaginile transmise de Solar Dynamics Observatory al NASA au aratat clar unda de soc, de la momentul exploziei prin spaţiu.

Experţii spun ca valuri de particule gazoase cu suprasarcina electrica vor ajunge pe Terra marţi, lovind scutul magnetic natural care protejeaza Pamantul. Este posibil ca aurore spectaculoase sa se formeze in urma acestui „tsunami” solar.

„Aceasta este prima erupţie solara majora direcţionata spre Pamant in ultima vreme”, a declarat Leon Golub, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).

Specialistii spun ca o erupţie solara foarte mare ar putea afecta sateliţii, sistemele energetice si de comunicaţii de pe tot globul.

Potrivit presei internaţionale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicaţii de pe glob.

In timpul unei erupţii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spaţiul interplanetar. Fenomenul este insoţit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul erupţiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand reţelele de distribuţie a electricitaţii.

Frecvenţa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influenţata si de magnetism si de rotaţia Soarelui. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here