OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primul semestru din 2023

  0
  893

   

  • OTP Bank România urmărește obiectivul de consolidare a afacerii, raportând rezultate financiare și performanțe optime pentru operațiunile locale consolidate.
  • Profitul operațional a atins valoarea de 120 milioane RON, marcând o creștere de 39% comparativ cu același interval din 2022.
  • Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39% față de anul precedent, la un total de 436 milioane RON.
  • Volumul creditelor performante a crescut cu 1% față de trimestrul anterior, determinat de cererea din zona de creditare Corporate.
  • Depozitele au crescut cu 1% față de primul trimestru din 2023, ca urmare a unei creșteri de 3% a depozitelor corporate.

   

   

  București, 10 August 2023 – OTP Group anunță rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2023. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane RON în primul semestru al anului 2023, susținut de o creștere a profitului operațional și costuri de risc de credit pozitive.

  Profitul operațional înregistrat în primele șase luni ale anului 2023 a fost de 120 milioane RON, în creștere cu 39% față de același interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% față de anul trecut, iar comisioanele nete au crescut cu 16%. Cheltuielile operaționale au crescut cu 6%, cu o rată de creștere mai mică decât rata inflației datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%. De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaționale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuției pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Apoi, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătățit în general dinamica costurilor.

  „Performanța din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienți, și pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut pași semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar și în timpul potențialului proces de vânzare recent demarat.

  Suntem încântați să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri și indicatori financiari, un efort colectiv reflectat și în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanța financiară excelentă a băncii și dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc,” a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

  Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane RON. Îmbunătățirea a fost determinată în principal de creșterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă.

  În primele șase luni, costul total al riscului s-a îmbunătățit semnificativ, având în vedere vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de recuperări creanțe neperformante. În același timp, un alt motiv important pentru această îmbunătățire a fost eliberarea de provizioane pentru deprecierea creditelor, ca urmare a revizuirii așteptărilor macroeconomice.

  Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului; creșterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creșterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus.

  Volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după o creștere cu 3% a depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile. Comparând prima jumătate a anului 2023 cu același interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp).

  Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde RON, în scădere cu 1% față de nivelul consemnat în luna iunie 2022.  

  Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an),  impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

  În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde HUF (3.678 milioane RON) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde HUF (4.948 milioane RON).

  Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (74 miliarde HUF/ 953 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (53 miliarde HUF/ 689 milioane RON), Slovenia (34 miliarde HUF/ 443 milioane RON), Rusia (33 miliarde HUF / 432 milioane RON), Ucraina (18 miliarde HUF/ 230 milioane RON), Croația (17 miliarde HUF/ 219 milioane RON), Serbia (14 miliarde HUF/ 184 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 59 milioane RON), Albania (4 miliarde HUF/ 55 milioane RON) și subsidiara din Moldova (4 miliarde HUF/ 53 milioane RON).

  Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos:

  Raportul complet publicat de OTP Bank Plc. poate fi consultat aici:

   

  Despre OTP Bank

   

  OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezență foarte bună în Europa Centrală și de Est, care oferă soluții financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate. După patru ani de creștere constantă și considerabilă pe toate liniile de afaceri, OTP Bank România trece către un proces de consolidare a portofoliului și operațiunilor. Cu o echipă care îmbrățișează schimbarea și își valorifică potențialul, OTP Bank România construiește o cultură a încrederii la fiecare nivel al organizației. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.

   

  Despre OTP Group

   

  OTP Group este unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere și unul dintre liderii din regiunea Europei Centrale și de Est, cu un indicator de profitabilitate remarcabil și o poziție stabilă de capital și lichiditate. Cu peste 41.000 de angajați în prezent, în 12 țări din regiunea ECE și Asia Centrală, Grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienți. Fiind cel mai activ integrator din sectorul bancar din regiunea Europei Centrale și de Est, Grupul a achiziționat și integrat cu succes 23 de bănci de la începutul anilor 2000 și până în prezent. Banca este lider de piață în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Slovenia. OTP Group are sediul central în Ungaria și are o structură de acționariat diversificată și transparentă. Grupul bancar este listat la Bursa de Valori din Budapesta din anul 1995.

   

   

  Contact:

  Echipa de Comunicare

  [email protected]

   

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here