Comunicat UNPR

0
761

                                                             Primul Ministru Marcel Ciolacu i-a desemnat pe consilierii de stat Florin Spătaru, Ovidiu Nicolae Gheorghe si Daniel Botănoiu să poarte discuții cu delegatia UNPR la sediul Guvernului. Președintele Ioan Lucian a fost însoțit de către Prim Vicepreședintele Laura Ciuhu și Corneliu Pricope, vicepreședintele Ovidiu Vladu și Mircea Diaconu, membru UNPR.

 

Agenda de discuții a fost deosebit de încărcată și a cuprins următoarele teme:

 

  1. Modul de consultare a mediului de afaceri din România, de către Primul Ministru

Președintele Ioan Lucian propune Primului Ministru ca acea consultare a mediului de afaceri din România să fie cu adevărat profundă, serioasă și având continuitate. Niciun Guvern până acum nu a tratat în  mod serios consultarea cu mediul de afaceri, aceasta fiind formală, ocazională și făcută pe repede- înainte. E momentul ca relația Guvern- patronate să fie reconsiderată în întregime. Camera de Comerț și Industrie a României, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Confederația Patronală CONCORDIA, Uniunea Națională a Patronatului Român, Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România, Uniunea Generală a Industriașilor din România 1903, Consiliul Investitorilor Străini din România, Romanian Business Leader, pot în bloc să ofere adevărata consultare a mediului de afaceri din România pe care Primul Minsitru și Guvernul României o pot avea în sfârșit.

  1. Poziția UNPR față de măsurile fiscale pe care Guvernul dorește să le ia în perioada următoare
  2. Prelungirea termenului pentru implementare proiecte aprobate in cadrul Planului Național de Redresare şi Reziliență (P.N.R.R.) – Componenta C6- energie
  3. Lansarea Schemei de finantare din Fondul de Modernizare pentru sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile
  4. Fluidizarea procesului de aprobare a investitiilor straine de catre Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe din România
  5. Prioritizarea pe agenda guvernului a promovarii investitiilor straine in energie regenerabila prin organizarea unui ample campanii de promovare a oportunitatilor pe care le ofera Romania in sectorul energiei verzi. In acest sens doamna Laura Ciuhu a adresat invitatia Guvernului Romaniei de a sustine evenimentul organizat in Turcia la sfarsitul lunii septembrie de catre UNPR impreuna cu Agentia Romana pentru Insvestitii si Comert Exterior prin care promovam in randul investitorilor  turci proiectele de energie regenerabila din Romania si incercam sa facem schimb de experienta si konow how intre oamenii de afaceri din Romnaia si Turcia in acest domeniu strategic.Evenimentul face parte din seria celor organizate de UNPR la nivel international  sub sigla “ „Go Together, Grow Faster”
  6. UNPR susține dezvoltarea României de jos în sus, prin inițiative administrative și economice locale care să fie rodul unei colaborări și nu a unei confruntări, între mediul politic, administrativ și cel de afaceri. Comisiile economice consultative propuse de catre UNPR ,de pe langa Consiliile Locale si Consiliile Judetene sunt o bună soluție. UNPR recomandă Guvernului României să creeze facilități fiscale pro dezvoltare și pentru creșterea producției autohtone, respectiv pentru susținerea produselor fabricate în România. Unul dintre sectoarele economice strategice este agricultura. UNPR, solicită Guvernului României echilibrarea balanței comerciale pe această ramură prin încurajarea investițiilor private în activitatea productivă, echilibrând astfel, investițiile private în marile lanțuri de magazine, de aproape 5 ori mai mari decât în investițiile din industria alimentară autohtonă.

Nu în ultimul rând, UNPR, solicită Guvernului Român un set de măsuri coerente și integrate privind combaterea pierderilor din ultimii 2 ani cauzate de secetă.

  1. Înființarea unui Registru Național de Control  – parte a Sistemului de interoperabilitate a Registrilor Naționali prevazuti in Legea 242 /2022

Propunerea UNPR este ca acest Registru sa fie in administrarea Cancelariei Primului Ministru si sa conțină TOATE actele de control efectuate de TOATE instituțiile abilitate de lege cu aceasta atributiune.

Principiul este simplu: entitatea ce efectuează controlul descarca / completeaza online formularul standardizat din Registru, potrivit specificitatii si tematicii, valideaza rezultatul si adaugă măsurile; Rapoartele sunt incluse într-un blockchain.

La Rapoartele de control astfel redactate are acces entitatea ce a efectuat controlul, alte entități cu drept de control, administratorul Registrului si entitatea controlată.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here