OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru 2022

0
703

 

  • OTP Bank România continuă strategia de dezvoltare și consolidare a operațiunilor locale și raportează rezultate solide, cu venituri totale în creștere cu 23%.
  • Profitul operațional a atins 217 milioane RON, ceea ce marchează o creștere de 76% comparativ cu 2021.
  • Venitul net din dobânzi a crescut cu 35% de la an la an, la un total de 672,7 milioane RON.
  • Volumul creditelor performante a crescut cu 10% față de anul trecut, fiind susținut de creditarea segmentelor corporate, IMM și leasing.
  • Depozitele au crescut cu 11% de la an la an, în principal datorită segmentului de retail.
  • Profitul după impozitare a fost de 34,6 milioane RON, indicatorul fiind afectat de creșterea costurilor de risc.

 

București, 10 Martie 2023 – OTP Group anunță rezultatele financiare pentru anul 2022. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat în 2022 un profit după impozitare de 34,6 milioane RON, în scădere cu 40% comparativ cu anul anterior. În trimestrul patru al anului 2022, indicatorul de profit s-a îmbunătățit semnificativ, pe baza creșterii profitabilității operaționale și a reducerii costurilor de risc.

Profitul operațional înregistrat în 2022 a fost de 217 milioane RON în creștere cu 76% față de 2021, în urma efectului pozitiv al creșterii de 23% a veniturilor totale. În același timp, cheltuielile operaționale au crescut cu 10%, o parte importantă a acestor costuri fiind corelate cu investițiile pentru strategia de dezvoltare a băncii. Raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu 8,6 puncte procentuale și a ajuns la 72,5% comparativ cu anul trecut, iar în ultimul trimestru al anului a coborât sub 68%. De asemenea, costurile de risc au fost de aproape patru ori mai mari în urma unei creșteri cu 50% a costurilor riscului de credit, dar și a altor costuri de risc asociate.

„Rezultatele anului trecut dovedesc pentru noi reziliența strategiei OTP Bank România pentru dezvoltarea și consolidarea operațiunilor locale. Transformarea prin care am trecut în ultimii ani, adaptarea la o structură organizatorică flexibilă, reproiectarea proceselor de business și implicarea directă pe care o avem în economia locală au susținut creșterea solidă a veniturilor băncii și a indicatorului de profitabilitate operațională. Această dezvoltare operațională și capacitate de adaptare ne-a ajutat în 2022 să propunem o ofertă de produse și servicii bancare optime, care să atenueze șocul contextului general, cu creșteri în serie pentru toate tipurile de costuri. Suntem angajați să continuăm dezvoltarea echilibrată pe plan local, cu focus pe rețeaua națională, optimizarea sferei digitale de servicii și investiții consecvente în echipa băncii”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 35%, ajungând la un total de 672,7 milioane RON. Dinamica anuală a beneficiat de creșterea volumului de credite performante și de îmbunătățirea cu 39 bps a marjei nete de dobândă, alimentată de creșterea ratelor dobânzilor de referință, în special pentru tranzacțiile interbancare la trei luni (principalul reper pentru creditele corporate) și a indicelui IRCC.

Costul total al riscului a fost de aproape patru ori mai mare, ajungând la -173.8 milioane RON, alimentat de un cost al riscului de credit de –139,0 milioane RON, ca urmare a creșterii portofoliului de credite, dar și a perspectivelor economice în scădere. Provizioanele pentru alte riscuri în valoare de -34,8 milioane RON se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operațional în valoare de -28 milioane RON.

Volumul creditelor performante sa crescut cu 10% la finalul anului 2022, fiind susținut de creșteri pe majoritatea liniilor de business. Segmentul de creditare corporate a crescut cu 15%, creditarea pentru IMM-uri cu 11%, cea pentru finanțarea prin leasing cu 25% în timp ce zona de retail a încetinit ritmul, având o creștere de 4%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 11% în 2022. Cea mai mare contribuție a avut-o segmentul retail, +28% de la an la an, în timp ce volumul creditelor corporative s-a comprimat cu 5%. Raportul net credite/depozite s-a redus cu 10 puncte procentuale de la trimestru la trimestru, la 117%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19.9 miliarde RON, în creștere cu 8% față de nivelul consemnat în 2021.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 22.16% vs 22.24% în 2021.

În anul 2022 OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 593 miliarde HUF (7.326 milioane RON) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 347 miliarde HUF (4.291 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest rezultat sunt OTP Core din Ungaria (252 miliarde HUF/ 3.119 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (120 miliarde HUF/ 1.482 milioane RON), Croația (43 miliarde HUF/ 529 milioane RON), Serbia (37 miliarde HUF/ 456 milioane RON), Slovenia (24 miliarde HUF/ 295 milioane RON) Ucraina (-16 miliarde HUF/ -197 milioane RON), Rusia (43 miliarde HU / 526 milioane RON), Muntenegru (10 miliarde HUF/ 121 milioane RON), Moldova (6 miliarde HUF/ 72 milioane RON) și subsidiara din Albania (10 miliarde HUF/ 126 milioane RON).

 

 

Rezultatele complete ale OTP Bank România sunt prezentate în tabelul de mai jos:

 

Raportul complet publicat de OTP Bank Plc. poate fi consultat aici:  https://www.otpgroup.info/investor-relations/events/financial-calendar

 

Despre OTP Bank România

 

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezență foarte bună în Europa Centrală și de Est, care oferă soluții financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate. Din 2019, OTP Bank trece printr-un amplu proces de transformare, prin care își propune să crească semnificativ pe segmentele de business și, de asemenea, să creeze o experiență mai bună pentru clienți. Având o echipă în continuă creștere, care îmbrățișează schimbarea și își valorifică potențialul, OTP Bank România construiește o cultură a încrederii la fiecare nivel al organizației. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.

 

 

OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală și de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 17 ani de prezență de piața locală. Promovând inovația, creșterea stabilă și servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 35 de mii de angajați deservește zilnic aproape 16 milioane de clienți din 11 țări.

 

Pentru informații suplimentare:

Echipa de Comunicare

OTP Bank România, www.otpbank.ro

E-mail: [email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here