Orasul ceh Pilsen va fi capitala culturala europeana in 2015

0
599
praga

pragaOrasul ceh Pilsen (Plzen), metropola a Boemiei occidentale, a fost ales miercuri, la Praga, drept capitala a culturii europene pe 2015, un statut care ii va permite sa concretizeze numeroase proiecte culturale care sa atraga mai multi turisti.

Prezidat de britanicul Robert Scott, juriul international a preferat dosarul inaintat de Pilsen, axat pe tema deschiderii si intrepatrunderea culturilor, celui propus de orasul ceh Ostrava (nord-estul Cehiei).

Alegerea trebuie sa fie ratificata oficial de instantele europene din domeniu.

Cunoscut mai ales pentru marca sa de bere Pilsner Urquell si traditia sa industriala reprezentata, de exemplu, de uzina Skoda, Pilsen va detine titlul de capitala culturala europeana a anului 2015 alaturi de orasul belgian Mons, ales deja in februarie.

Viata culturala a orasului Pilsen, care numara 170.000 de locuitori, se concentreaza in jurul prestigiosului teatru J.K. Tyl. Orasul a dat culturii cehe mai multe personalitati, precum pictorul si regizorul de filme de animatie Jiri Trnka (1912 – 1969), actorul si scriitorul Miroslav Hornicek (1918 – 2003) si cantaretul Karel Gott, nascut in 1939.

Pilsen este al doilea oras ceh ales capitala culturala, dupa Praga, care a detinut acest titlu in 2000.

Programul „Capitala culturala europeana” a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu.

In 2010, titlul de capitala culturala europeana este detinut de Istanbul (Turcia), alaturi de Pecs (Ungaria) si Essen (Germania).

In 2009, Vilnius a avut statutul de capitala culturala europeana alaturi de orasul austriac Linz, iar in 2007, statutul de capitala culturala europeana a fost impartit de Sibiu si Luxemburg.

In 2011, acest titlu va fi detinut de Turku (Finlanda) si Tallin (Estonia), orasele Guimaraes (Portugalia) si Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene in 2012, iar Marsilia (Franta) si Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelasi statut in 2013. Umea, un mic oras universitar din nordul indepartat al Suediei, a fost desemnat capitala culturala europeana a anului 2014, devenind astfel cea mai nordica localitate europeana care obtine acest titlu, pe care il va imparti cu Riga. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here