Oprescu: Pastram subventia pentru toti bucurestenii, pretul gigacaloriei va fi 100 de lei plus TVA

0
643
sorin, oprescu, imprumut, primarie, capitala

sorin-oprescuOprescu a precizat ca pretul platit de bucuresteni la gigacalorie va fi de 100 de lei plus TVA, diferenta urmand sa fie acoperita din bugetul municipalitatii.
„In urma unei analize serioase a specialistilor din echipa mea, am decis sa suportam subventia la gigacalorie si in aceasta iarna pentru toti bucurestenii.

 Am luat aceasta decizie chiar daca vom face un efort bugetar suplimentar, pentru ca si asa oamenii traiesc vremuri grele. si ca sa nu mai existe niciun fel de speculatie, pretul gigacaloriei ramane de 100 de RON plus TVA. La o prima estimare, efortul bugetar va fi de 226 milioane de RON, pana la sfarsitul iernii, adica aproximativ 52 milioane de euro in folosul cetatenilor Capitalei”, a declarat Sorin Oprescu.

Efortul bugetar pentru acoperirea subventiei la gigacalorie a fost estimat la 226 de milioane de lei, respectiv aproximativ 52 de milioane de euro, a adaugat Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat insa ca municipalitatea trebuie sa rezolve problema RADET, despre care a reafirmat ca este o „gaura neagra”.

El a precizat ca in luna noiembrie va prezenta un raport despre RADET, dar si un plan de reorganizare a regiei, astfel incat de anul viitor sa nu mai existe aceste probleme.

Oprescu a mai spus ca practic reorganizarea RADET a inceput de un an de zile, dar ca mai intai trebuie facuta o evaluare, lucru care s-a intamplat deja, raportul urmand sa fie prezentat luna viitoare.

„In plus, am datoria fata de cetatenii Capitalei sa rezolv odata pentru totdeauna situatia cu aceasta «gaura neagra» care se numeste RADET. Unii s-au suparat cand am denumit RADET-ul o gaura neagra, insa asta este realitatea. Este o situatie care se perpetueaza de 20 de ani si ea trebuie rezolvata. in acest sens, in luna noiembrie am sa prezint Consiliului General un raport si un proiect de reorganizare a serviciului, pentru ca aceasta stare de incertitudine sa se incheie. Vreau ca anul viitor sa nu mai avem aceasta problema”, a precizat primarul general.

Intrebat daca este vorba despre o privatizare a RADET, Oprescu a spus ca mai degraba este vorba de concesiune, aceasta fiind una dintre solutiile propuse de evaluatori.

Edilul sef al Capitalei a afirmat ca odata cu concesionarea RADET va fi eliminata subventia platita de municipalitate pentru gigacalorie.

Consilierii generali au aprobat, in 29 septembrie, majorarea pretului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, ca urmare a cresterii TVA de la 19 la 24 la suta.

In Capitala, pretul de facturare al energiei termice furnizate populatiei a fost aprobat in luna octombrie 2007 la nivelul sumei de 119 lei pe gigacalorie, cu TVA. Ca urmare a modificarilor aduse de OUG 58/2010 si a cresterii cotei TVA la 24 la suta, pretul unei gigacalorii va fi de 124 de lei.

Totodata, consilierii generali au respins proiectul privind strategia energetica a municipiului Bucuresti, care avea in vedere acordarea subventiilor la caldura diferentiat in functie de veniturile cetatenilor. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here