O noua moneda virtuala

0
1182

Aplicația de muncă temporară Starbiter, subsidiară a firmei irlandeze cu același nume, emite moneda virtuală numită BIT. Toți utilizatorii înregistrați și aprobați ai aplicației Starbiter primesc gratuit biți la înregistrare. Numărul biților alocați scade cu un bit pe zi, astfel cei care descarcă aplicația mai devreme beneficiază de mai multi biți.

THE GAME OF WORK

Biții nu pot fi cumpărați cu sau transformați în lei sau euro, în schimb se pot folosi pentru a solicita (și răsplăti) ajutorul membrilor comunității Startbiter: voluntariat, asamblat mobilă, curățenie, ajutor pentru persoane în vârstă. Solicitantul introduce ‘tura’ (locația, durata și prețul în biți), aceasta fiind preluată de primul utilizator interesat.

Starbiter operează similar cu rețeaua de socializare Facebook, unde utilizatorii creează unii pentru alții conținut în mod gratuit, iar companiile plătesc pentru reclame. Un alt model apropiat este într-ajutorarea oamenilor în comunitățile rurale sau mai modernele ‘timebanks’. Nu în ultimul rând, Starbiter transformă timpul disponibil și într-ajutorarea reciprocă într-un joc asemănător cu Monopoly sau The game of life.

THE ANTI-BITCOIN

Biții sunt opușii bitcoin-ului din câteva perspective:

– Sunt optimizați pentru într-ajutorare și voluntariat, nu pentru creșterea valorii;

– Sunt distribuiți gratuit și echitabil utilizatorilor Starbiter, nu minați/cumpărați;

– Poți crește numărul lor doar ajutând oamenii din jurul tău.

De ce distribuim moneda în mod gratuit? „Cu toții ne naștem pe credit, părinții ne creditează la începutul vieții, nerambursabil (nu în bani, cel puțin)„, a declarat Călin Fusu, director general Neogen SA (acționar la Starbiter). „Sperăm ca bitul să stimuleze ajutorul reciproc și folosirea eficientă a timpului în folosul comunității„.

IN WORK WE TRUST

Starbiter este o aplicație de muncă de scurtă durată (între 5 ore și 5 zile) folosită de companii pentru a-și gestiona vârfurile de sezon sau nevoi urgente de personal – un Uber pentru lucrători. Companiile adaugă ture plătite în euro – la acestea Starbiter adaugă un comision și reține impozit pe venit. Studenții și persoanele cu timp liber folosesc Starbiter pentru a-și rotunji veniturile și a-și îmbogăți experiența profesională.

 

 

Neogen SA este o companie înregistrată în anul 2000, printre acționarii căreia se numără Călin Fusu și fondul de investiții Tiger Global. Neogen deține acțiuni la serviciul de recrutare BestJobs, serviciul de motivare și beneficii Zumzi, magazinul de decorațiuni interioare Vivre, aplicația de taxi din Moldova iTaxi, și – până la vânzarea acesteia către Daimler AG – aplicația Clever Taxi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here