OMV Petrom vrea sa isi vanda parcul eolian detinut in Dobrogea

0
756

OMV Petrom pregateste vanzarea singurului parc eolian detinut in Romania, din Dobrogrea, cu o capacitate de 45 MW, in cadrul strategiei de renuntare la afacerile care nu au legatura cu operatiunile de baza, pe fondul pretului scazut al petrolului, au declarat doua persoane apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

Vanzarea parcului eolian, finalizat in 2011 la un cost de 90 de milioane de euro, face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a cheltuielilor, au aratat sursele citate de Bloomberg.

Reprezentantii OMV, compania mama a Petrom, au refuzat sa comenteze.

„La inceputul lui 2015, compania a anuntat o serie de masuri ca raspuns la mediul dificil creat de pretul petrolului, inclusiv optimizarea portofoliului si posibile vanzari de active. Initiativele sunt inca in faza de analiza”, a explicat biroul de presa al Petrom.

Dupa scaderea puternica a preturilor petrolului la nivel global, Petrom vrea sa reduca costurile investitiilor cu 30% doar in acest an si sa vanda proiectele la exploatarile mature din Romania, consumatoare de fonduri, pentru a directiona majoritatea cheltuielilor catre exploatarea gazelor in Marea Neagra.

„Gasirea unui cumparator va depinde foarte mult de pret, intrucat piata energiei regenerabile a fost afectata semnificativ de modificarea schemei de sprijin si de pretul certificatelor verzi”, a declarat Mihai Chisu, trader la Swiss Capital in Bucuresti.

Guvernul roman a descurajat investitorii majori in industria energiei regenerabile, inclusiv CEZ, prin modificarea planului de sprijin a energiei verzi, initial generos, noteaza Bloomberg.

Cu o capacitate instalata de circa 2.600 de megawati de energie eoliana si aproape 1.200 de megawati de energie solara, Romania si-a indeplinit cu cinci ani in avans angajamentul fata de UE ca cel putin 24% din energie sa fie din surse ecologice pana 2020.

Acest fapt a determinat Guvernul sa reduca la jumatate numarul certificatelor verzi acordate ca stimulente pentru productia de energie verde.

„Este bine ca Petrom se concentreaza mai mult pe operatiunile de baza si ca prin vanzarea unor active neesentiale isi asigura fonduri pentru investitii mai eficiente in viitor”, a spus Chisu.

Profitul net al OMV Petrom (SNP) a scazut in primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), in contextul declinului vanzarilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat in principal de preturile mai mici la comercializarea produselor petroliere.

in raportul companiei din primul semestru, programul de investitii pentru 2015 era estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% urma sa fie dedicat proiectelor din upstream.

Un mediu de pret scazut al titeiului potential prelungit se asteapta sa duca la scaderea investitiilor anuale in upstream cu aproximativ 25-35% in perioada 2015-2017 comparativ cu 2014. in consecinta, pe termen mediu, productia de hidrocarburi in Romania ar putea sa scada in medie cu pana la 4% pe an, potrivit raportului.

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele lunii iunie 16.450 de angajati, in scadere cu 15% fata de 19.428 in iunie anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here