Omul, cat traieste, invata!

0
591
teach-invatare

teach-invatareStrategia „Europa 2020” propune ca pilon de crestere economica sustenabila formarea continua a adultilor. in Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, planurile au devenit, deja, realitate. Privita ca o „sarcina centrala europeana”  in procesul de crestere a ritmului de relansare economica,

instruirea continua a adultilor s-a aflat pe agenda de dezbatere din cadrul conferintei „Adult Learning Action Plan”, derulata de curand la Budapesta. Evenimentul a subliniat necesitatea de invatare continua pentru adulti, mai mult decat oricand, pentru a contribui la o crestere inteligenta, durabila si incluziva in Europa. „Aceasta este o conferinta care este rezultatul a trei ani de munca foarte intensa pe un subiect care are o importanta covarsitoare”, a spus directorul adjunct pentru Educatie si Cultura al Comisiei Europene, Xavier Prats Monné. „Formarea continua a adultilor pe piata fortei de munca este un prim pas catre relansarea economiei spatiului european”, considera si presedintele Comitetului Economic si Social European (CESE), Staffan Nilsson. „Fiecare dintre noi – cetateni, actori ai societatii civile, regiuni, guverne si politicieni – putem sa transformam in realitate o crestere economica durabila, incluziva, desteapta. Societatea civila are de lucru pentru a face Europa 2020 o realitate”, a aratat presedintele CESE. Strategia de crestere economica „desteapta” a Europei are aplicabilitate si la nivel local. in regiunea de dezvoltare Nord-Vest exista interes pentru ceea ce inseamna crestere economica, prin prisma strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene (UE), iar planurile deja s-au pus in aplicare. in concordanta cu politicile publice ale UE trasate in „strategia Europa 2020”, la Cluj-Napoca s-a derulat al cincilea training pentru jurnalistii din Transilvania de Nord-Vest cu tematica „Cresterea economica a Europei”, organizat de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest si Asociatia Profesionistilor in Presa Cluj. „Acest demers este unul strategic, care nu va da rezultate peste noapte, dar pe care suntem foarte decisi sa-l continuam”, a spus Claudiu Cosier, directorul ADR Nord-Vest. Dat fiind faptul ca domeniul mass-media, de la nivel local si regional din Romania a fost unul dintre sectoarele serios afectate de criza economica, participantii la conferinta au convenit ca formarea continua a jurnalistilor le va permite acestora sa faca fata schimbarilor si tranzitiilor atat in viata lor personala, cat si la locul de munca.
Unul dintre principalele aspecte subliniate a fost modul de a realiza extinderea eficienta a sectorului presei intr-o perioada de austeritate economica, dar avand ca aliat tehnologia si profesionalizarea breslei jurnalistice in ceea ce priveste tematica economica europeana. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) si Ovidiu Nahoi, redactor-sef al „Buletin de Europa”, publicatie a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, s-au numarat printre keynote speakeri trainingului.

Andra-Daria Szasz
(articol preluat din varianta print a revistei Business Adviser, nr. 58)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here