Oamenii de afaceri: Criza este o binecuvantare pentru ca s-a redus presiunea de crestere a salariilor

0
468
oameni-afaceri

oameni-afaceriCriza este o binecuvantare intrucat a ajutat la cresterea puternica a productivitatii prin reducerea presiunii de pe piata muncii pentru acordarea de cresteri salariale, considera Radu Timis, proprietarul producatorului de mezeluri CrisTim, si George Copos,

 care controleaza grupul Ana Holding.Timis si Copos au afirmat luni, in cadrul intalnirii ZF Expert, ca Romania nu mai este competitiva in prezent pentru atragerea de investitii straine pentru ca forta de munca este scumpa.

„In trecut eram competitivi pentru ca aveam salariul 100 de dolari. Eram competitivi cu China, India, etc.. in prezent, forta de munca din Romania este scumpa si nu mai suntem competitivi pentru atragerea de investitii”, a declarat Timis.

El a spus ca actuala criza este „o binecuvantare”, in conditiile in care salariile au crescut dupa 2004 in fiecare an cu aproximativ 30%.

„In mod cert se aseaza acum lucrurile la mentalitatea fiecarui om. Cine va supravietui acestei crize va avea un viitor frumos. Va dau un exemplu. Anul trecut aveam o productivitate de 270 de kilograme de carne pe om si eram innebunit ca Germania avea o medie de 1.000 de kilograme de carne pe om. in prezent am o productivitate de 1.100 de kilograme de carne pe om si nu am automatizat extraordinar, la nivelul Germaniei”, a explicat Timis.

Si Copos considera forta de munca din Romania este scumpa pentru ca nu este productiva.

„Cred cu tarie ca aveam nevoie de aceasta criza. (…) Cresterile salariale din trecut au pornit de la Guvern. Pe piata muncii era competitie si daca vroiai sa tii un om bun ii dadeai 2.000 de euro net pentru ca spunea ca pleaca in alta parte. A fost o presiune fantastica”, a spus Copos.

El a adaugat ca desi au pierderi in prezent, firmele rezista si continua sa-si plateasca salariatii.

„Toti pierdem in acest moment, dar ramanem in picioare, ceea ce conteaza extraordinar de mult. Avem mii de locuri de munca pe care le platim la lumina zilei, le platim impozitele s taxele. Sunt putini antreprenori autohtoni care vor ramane in picioare”, considera omul de afaceri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here