O noua greva generala in Grecia. Transporturile maritime si serviciile publice, afectate

0
708
grecia-greva-foto-bbc

grecia-greva-foto-bbcVapoarele au ramas ancorate, joi dimineata, in portul Pireu din apropiere de Atena, iar functionarii publici lucreaza cu program redus din cauza unei greve generale a sindicatelor din sectoarele privat si public.

Manifestatii sunt prevazute in jurul pranzului in centrul Atenei si la Salonic (nord), sub sloganul „Nu bugetului de austeritate”.

Proiectul de buget pe 2012, care prevede reducerea cheltuielilor publice si cresterea taxelor cerute de creditorii tarii, UE si FMI, urmeaza sa fie adoptat marti in Parlament.Este vorba despre prima greva impotriva noului Guvern de uniune nationala al lui Lucas Papademos, format la 11 noiembrie, dupa demisia precedentului Guvern socialist al lui Giorgios Papandreou, si a sasea greva generala de la inceputul anului in Grecia.

Din mai 2010, cand a inceput criza datoriilor in Grecia si momentul in care tara a fost constransa sa recurga la ajutorul financiar al UE si FMI, sindicatele au organizat 14 greve generale in total impotriva politicilor de austeritate. In afara de circulatia vapoarelor, si reteaua feroviara a tarii este paralizata. In schimb, transporturile aeriene functioneaza normal, precum si Bursa din Atena. Autobuzele si troleibuzele nu au circulat timp de trei ore in cursul diminetii si nu vor circula nici dupa ora 21.00 (21.00 ora Romaniei). Metroul functioneaza insa normal la Atena.

Greva ii implica in special pe functionarii publici, al caror sindicat, Adedy, denunta taierile bugetare prevazute pentru 20.000 de persoane pana la sfarsitul lui decembrie si care vor afecta 150.000 de salariati ai sectorului publicpana in 2013. Un consiliu de ministri restrans urmeaza sa aiba loc joi la pranz pentru a pregati summitul european din 8 si 9 decembrie si noile masuri pe care le prevede Grecia. (Mediafax)
Sursa foto: newsimg.bbc.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here