O eclipsa totala va colora Luna in rosu in noaptea de 15 spre 16 iunie. Care este cauza fenomenului

0
649
luna-astru-ceresc

luna-astru-cerescO eclipsa totala de Luna, vizibila de pe tot teritoriul tarii noastre, se va produce in noaptea de 15 spre 16 iunie. in timpul eclipsei, stralucirea Lunii va scadea treptat, insa aceasta va fi vizibila tot timpul, capatand o nuanta de portocaliu-caramiziu sau chiar rosu inchis.

Eclipsa va fi totala, adica Luna va intra complet in umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore, anunta site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Usreanu”.

Eclipsa incepe la ora 20.24, cand Luna se afla sub orizont. Va rasari la 20.51, iar dupa 30 de minute (la ora 21.22) va incepe sa intre in umbra Pamantului.

Timp de o ora, umbra va avansa pe discul Lunii, iar eclipsa totala (faza cand Luna este acoperita complet de umbra) va incepe la ora 22.22.

Maximul eclipsei se va produce la ora 23.12. Luna isi va schimba treptat culoarea de la portocaliu-caramiziu pana la rosu inchis. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale ne indica gradul de plouare al atmosferei.

Totalitatea se termina la ora 00.03. Luna va iesi complet din umbra la ora 01.02 iar eclipsa se va termina la ora 02.01.

Nasa a realizat un videomaterial in care explica fenomenul si cauza pentru care Luna se vedea in nuante de rosu in timpul eclipsei.

Echipa care gestioneaza datele si imaginile de la sonda spatiala Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) va realiza si saptamana viitoare un videoclip, dupa ce va concentra asupra acestei eclipsei. Sonda spatiala LRO a realizat cele mai detaliate imagini ale Lunii de cand a fost lansat, in 2009. (Mediafax)

 

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here