Norul de cenusa vulcanica se afla deasupra Romaniei

0
729
nor-irlanda

nor-irlandaNorul de cenusa vulcanica se afla deasupra vestului si nord-vestului Romaniei si va avansa treptat catre est, iar pana marti, la ora 3.00, se va pozitiona peste cea mai mare parte a tarii, fara a cauza poluare, a anuntat, luni, Ministerul Mediului.

 

Potrivit ultimei actualizari a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul international de avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica), pe parcursul zilei de luni norul de cenusa vulcanica se va indrepta catre est, iar pana marti dimineata se va afla peste cea mai mare parte a Romaniei, precizeaza Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) intr-un comunicat de presa.

Conform rezultatului modelului de dispersie si a modelelor atmosferice de prognoza rulate in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, specialistii considera ca in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti datorate norului de cenusa vulcanica pe teritoriul Romaniei.

Ministerul Mediului si Padurilor monitorizeaza permanent, prin Administratia Nationala de Meteorologie si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, atat traiectoria norului de cenusa, cat si concentratia particulelor in aerul ambiental.

Mai multe curse spre Italia au fost anulate, duminica, de pe aeroporturile din Romania, din cauza noii eruptii vulcanice din Islanda si a norului de cenusa care traverseaza Europa.

Vulcanul islandez Eyjafjoll a inceput joi sa elibereze in atmosfera cantitati importante de cenusa, dupa cateva zile de acalmie. Norul de cenusa vulcanica a determinat inchiderea partiala a spatiului aerian italian.

Perturbarea traficului aerian s-a extins duminica in sudul Europei, din Portugalia pana in Germania, din cauza norului de cenusa provenind de la vulcanul islandez a carui eruptie a paralizat deja traficul aerian la jumatatea lui aprilie.

In timp ce situatia se ameliora, in cursul dupa-amiezii, pe aeroporturile din Spania si Italia, norul de cenusa vulcanica a afectat, duminica, Croatia, sudul Germaniei si Austria.

Particulele de cenusa pot afecta reactoarele avioanelor, determinand autoritatile sa anuleze zboruri, ca o masura de precautie.

Potrivit Organizatiei Europene pentru Navigatie Aeriana, Eurocontrol, aproximativ 24.500 de zboruri au avut loc duminica, o scadere cu aproximativ 500, fata de o zi de duminica normala. (MEdiafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here