Nokia cumpara Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde euro

0
659

Nokia a ajuns la un acord pentru preluarea Alcatel-Lucent, companie evaluata la 15,6 miliarde de euro, in cea mai mare tranzactie din industria echipamentelor de telecomunicatii din 1999 pana in prezent, noua entitate urmand sa concureze cu Ericsson si Huawei pentru pozitia de lider al pietei, anunta Mediafax.

Investitorii Alcatel vor primi 0,55 actiuni Nokia pentru fiecare unitate detinuta, astfel ca producatorul francez va detine o participatie de 33,5% din noua companie, se arata intr-un comunicat comun publicat miercuri de Nokia si Alcatel.

Nokia si Alcatel estimeaza ca tranzactia va fi incheiata in prima jumatate a anului viitor, compania finlandeza urmand sa detina o participatie de 66,5% la noua entitate rezultata prim combinarea actiunilor celor doi producatori de echipamente pentru retele de telecomunicatii.

Noua companie se va numi Nokia si il va avea ca director general pe actualul CEO al Nokia, Rajeev Suri, in timp ce presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, va prelua aceeasi pozitie si in cadrul noii firme.

Cele doua companii estimeaza ca vor reduce costurile operationale cu pana la 900 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2019.

Preluarea Alcatel de catre Nokia este cea mai mare tranzactie din industria echipamentelor de telecomunicatii din 1999, atunci cand Alcatel a cumparat Ascend Communications pentru 21 de milioane de dolari, relateaza Bloomberg.

Prin cumpararea Alcatel, Nokia va depasi competitorii Ericsson si Huawei pe piata furnizorilor de echipamente pentru retelele wireless, potrivit firmei de cercetare IDC.

Nokia avea o cota de 15,8% pe piata retelelor wireless la nivel global la finalul anului 2014, in spatele liderului Ericsson, cu o cota de 25,7%, si Huawei, cu o cota de 23,2%, potrivit IDC. Cota de piata a Alcatel se situa la 11,4% la sfarsitul anului trecut.

incheierea tranzactiei va asigura companiei finlandeze extinderea in China, pe o piata cu 1,3 miliarde de abonati la servicii wireless, precum si preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii, Verizon si AT&T.

Actiunile Alcatel au urcat cu 16% marti pe bursa din Paris, in urma anuntului celor doua companii referitor la negocierile purtate pentru combinarea afacerilor sale. Titlurile Nokia au inchis sedinta de marti in scadere cu 3,6% pe bursa din Helsinki.

Guvernul francez trebuie sa aprobe incheierea tranzactiei, ingrijorarile Executivului de la Paris indreptandu-se catre pastrarea celor 7.000 de locuri de munca din cadrul Alcatel. Suri se afla, de altfel, la Paris in aceasta saptamana, pentru a negocia detaliile tranzactiei cu administratia franceza.

Separat, Nokia a anuntat tot miercuri ca intentioneaza sa vanda divizia de harti HERE, a carei valoare este estimata la 6,9 miliarde de euro, potrivit Reuters. in 2013, compania finlandeza a vandut divizia de telefoane mobile catre Microsoft pentru 7,5 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here