Nokia cauta noi solutii pentru a ramane in piata dominata de Apple si Google

0
672
nokia-telefon-lumia

nokia-telefon-lumiaNokia va evita propunerea unui dividend pentru 2012, o premiera in istoria consemnata electronic a companiei, care si-a consumat rezervele de numerar in urma pierderilor si investitiilor masive necesare pentru a reveni pe o piata dominata acum de nou-veniti precum Google si Apple.

Impactul aparitiei smartphone-ului cu ecran tactil, fara taste, devenit standard dupa lansarea iPhone-ului in 2007, se dovedeste a fi mai greu de suportat pentru Nokia decat destramarea Uniunii Sovietice, potrivit unei analize Bloomberg.

Caderea URSS a cauzat probleme serioase pentru Nokia

Caderea URSS, la acea data unul dintre cei mai mari clienti ai echipamentelor de telecomunicatii produse de Nokia, a cauzat probleme financiare serioase pentru compania finlandeza, insa nu a impiedicat-o sa plateasca dividende actionarilor, dupa cum reiese din registrele electronice ale producatorului de telefoane mobile, care dateaza din 1989.

Nokia este in pierdere si consuma lunar aproximativ 300 milioane de dolari din rezervele de numerar acumulate in 14 ani de dominatie a pietei telefoanelor mobile.

Compania nu a reusit sa se adapteze suficient de rapid la popularitatea castigata subit de smartphone-ul fara tastatura, care se datoreaza iPhone-ului indiferent de evolutia actuala a pietei si de preferintele fiecarui utilizator in materie de pret, specificatii hardware si sistem de operare.

Compania pregateste lansarea telefoanelor Lumia

Compania a ramas un jucator important in zona telefoanelor traditionale, cu functii de baza, unde sufera insa din cauza rivalitatii cu producatorii chinezi care reusesc sa livreze modele mai ieftine datorita costurilor mai reduse.

Pe segmentul telefoanelor scumpe, Nokia si-a pierdut din relevanta in ultimii ani, insa a reusit sa propuna in acest an modele convingatoare bazate pe sistemul de operare Windows Phone produs de Microsoft, bine primite de analisti si bloggeri.

Grupul finlandez a prezentat la inceputul lunii septembrie, impreuna cu Microsoft, noile modele Lumia cu Windows Phone 8, care aduc un design hardware de inalta calitate, camera foto-video cu stabilizator optic de imagine si ecran touchscreen care poate fi utilizat si cu manusi.

Telefoanele Lumia 920 si 820 isi vor face aparitia pe piata cel mai probabil in luna noiembrie, la preturi inca necunoscute.

Pierderile si investitiile masive necesare pentru a prinde din urma companii precum Samsung Electronics si Apple vor impiedica Nokia sa plateasca dividende pentru acest an, anticipeaza analistii contactati de Bloomberg.

„Cel mai important pentru Nokia este in prezent sa-si revigoreze vanzarile si sa revina cat mai curand pe profit. Pana atunci, ar fi logic sa nu plateasca dividende, pentru a-si conserva putina lichiditate de care dispune”, comenteaza analistul Mikael Anttila de la SEB, Stockholm.

Evitarea dividendelor ar putea alunga insa investitorii care doresc randament mai degraba decat performante pe termen lung, accentuand declinul actiunilor Nokia, aflate pe o panta ascendenta pentru cel de-al cincilea an consecutiv, timp in care a pierdut aproximativ 90% din capitalizarea de piata.

Nokia a avut pierderi si are datorii de peste 5 miliarde de euro

Compania a anuntat disponibilizarea a 20.000 de angajati, a inchis numeroase fabrici si centre de cercetare si a vandut portofolii de patente si alte active pentru a-si putea continua activitatea.

Dividendele platite de Nokia s-au injumatatit in ultimii patru ani, la 20 de centi pe actiune pentru 2011, potrivit datelor Bloomberg. Pentru a mentine acest dividend si in 2012, compania ar avea de plata 750 milioane euro.

Nokia a avut pierderi de 2,34 miliarde euro in prima jumatate a anului, iar analistii estimeaza ca grupul va ramane pe pierdere timp de inca un an si jumatate, in cel mai bun caz. Rezervele nete de numerar s-au redus la jumatate in ultimii cinci ani la 4,2 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie, si vor cobori pana la sfarsitul acestui an la sub 3 miliarde euro, estimeaza Standard & Poor’s.

Totodata, compania are datorii de 5,2 miliarde euro, din care trebuie sa ramburseze 1,25 miliarde euro in februarie 2014.

Analistul Sami Sarkamies de la Nordea Bank, Helsinki, considera ca Nokia ar fi trebuit sa fi renuntat deja la plata dividendelor, din moment ce ratingul companiei este in categoria „junk” la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara.

„A fost o greseala faptul ca nu au oprit plata dividendelor in contextul situatiei dificile. Actionarii ar putea avea de suferit daca, spre exemplu, Nokia va fi nevoita sa renunte la planurile de revenire pe segmentul smartphone pentru ca nu-si va mai putea permite costurile”, comenteaza analistul.

La aparitia iPhone, in 2007, Nokia controla peste jumatate din vanzarile de smartphone-uri la nivel global. in prezent, cota de piata a companiei pe smartphone este de aproximativ 6,6%, in timp ce iPhone si telefoanele Android ocupa 85% din piata. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here