BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an

0
715
BNR-dobanda-economie

BNR-dobanda-economieCA al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mentinut joi rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, de 15%, respectiv 20%, in conformitate cu asteptarile analistilor.

„BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Decizia BNR este in linie cu asteptarile analistilor din Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), care apreciaza ca scaderea dobanzii si a rezervelor in lei ar putea fi reluata anul viitor.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an.  La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Pentru luna decembrie a acestui an, estimarea membrilor AAFBR, care au participat la un sondaj intern, plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului.

Anul viitor ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la 20% pana la finele anului urmator. Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana in decembrie 2013 este in scadere fata de sondajul anterior, desfasurat in iulie.

Comunicatul detaliat va fi prezentat de BNR in cadrul briefingului de presa, care va avea loc la ora 15:30. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here