Noi reguli noi pentru tarile cu absorbtie redusa a fondurilor UE, printre care si Romania

0
708

Comisia Europeana a adoptat, luni, noi reguli pentru a ajuta statele membre, inclusiv Romania, cu o rata scazuta de absorbtie a fondurilor de coeziune sa atraga cat mai multi bani europeni din perioada 2007-2013, comisarul Corina Cretu precizand ca Executivul european nu va fi lasa pe nimeni in urma, anunta Mediafax.

CE a adoptat, luni, o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013, un document ce explica in detaliu paşii de urmat de catre statele membre şi de catre Comisie, in vederea finalizarii programelor de politica de coeziune 2007-2013.

Fondurile pentru aceasta perioada pot fi utilizate pana la finalul anului 2015.

„Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am initiat imediat ce am devenit comisar pentru Politica regionala, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia şi Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene inca disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementarilor aplicabile care cer ca aceste fonduri sa fie cheltuite in cadrul unor proiecte pana la sfarşitul anului 2015. Dupa reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat sa gasim solutii care sa asigure o utilizare rapida şi cat mai eficienta a fondurilor alocate in perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante sa realizeze proiecte pe termen lung in urmatorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente”, a declarat, luni, comisarul Corina Cretu, citata intr-un comunicat.

„Pana in luna martie 2017, statele membre vor trebui sa depuna un raport final in care sa se mentioneze care au fost proiectele, sa fie trecute in revista cheltuielile şi sa includa o declaratie de finalizare ce atesta legalitatea şi conformitatea acestora din urma. Revizuirea aliniaza orientarile de finalizare cu modificarile de reglementare realizate de Consiliu şi de Parlamentul European la sfarşitul anului 2013. Ea simplifica o serie de proceduri de finalizare in ce priveşte instrumentele de inginerie financiara şi in termeni de «etapizare» («phasing») – procesul de initiere a unui proiect intr-o anumita perioada de programare şi de finalizare a lui in cea urmatoare”, a explicat Corina Cretu.

Printre noutatile din orientarile de finalizare se afla o componenta de „10% flexibilitate”, care va permite cheltuieli cu 10% mai mari intr-un program pentru o anumita prioritate, daca ele sunt compensate cu o reducere echivalenta a celor pentru o alta prioritate din cadrul aceluiaşi program.

Revizuirea clarifica faptul ca instrumentele de inginerie financiara vor putea continua sa investeasca in economia reala şi in anul 2016.

Totodata, procedurile ce gestioneaza modul in care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 in cea 2014-2020 au fost simplificate şi rationalizate.

„Pot fi obtinute rezultate deosebite prin intermediul reglementarilor existente şi cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urma furnizeaza solutii specifice de tara şi pe termen scurt pentru a sprijini statele membre sa accelereze absorbtia fondurilor europene. Nu vom lasa pe nimeni in urma”, a afirmat Corina Cretu, adaugand ca se observa deja progrese in implementarea programelor 2007-2013.

Romania se numara printre cele opt state membre cu o absorbtie a fondurilor structurale şi de coeziune mai mica de 60%. Potrivit cifrelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie curenta este de 53,12%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here