Noi finantari BERD pentru investitii in eficienta energetica in Moldova

0
782

7 milioane € catre BCR Chisinau pentru creditarea companiilor private
BERD ofera BCR Chisinau un imprumut de 7 milioane € pentru creditarea companiilor din Moldova ce investesc in eficienta energetica.

Imprumutul este parte a Programului BERD Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice Durabile din Moldova (MoSEFF) in valoare de 20 milioane €, si va permite BCR Chisinau sa ofere companiilor private din Moldova imprumuturi de pana la 2 milioane €.

BCR Chisinau este banca comerciala din Republica Moldova, detinuta integral de BCR Romania, parte a Erste Group din Viena.

Creditul oferit de BERD va fi utilizat pentru finantarea investitiilor in energia durabila de catre companii private din Moldova, cum ar fi, de exemplu, inlocuirea echipamentului de productie si de incalzire invechite, reabilitarea si inlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor, izolatie termica, si renovarea sistemelor de distributie a energie electrice si termice, proiecte de energie solara, biomasa si biogaz.

Sub-debitorii investitiilor in eficienta energetica vor beneficia de plati de stimulare acordate de catre Uniunea Europeana de pana la 10-20 la suta din sub-imprumut, la finalizarea cu succes a sub-proiectelor respective. Suma de stimulare va depinde de tehnologia si economiile de energie obtinute ca rezultat al proiectului.

in plus, intreprinderile vor beneficia de asistenta tehnica gratuita la evaluarea potentialului de economisire a energiei si implementarea proiectului.

“Promovarea eficientei energetice este una dintre prioritatile BERD in regiune. Acest lucru este valabil mai ales in Moldova, o tara care este aproape in intregime dependenta de energia importata. Proiectul va ajuta companiile moldovenesti sa reduca consumul de energie si pentru a imbunatati eficienta globala, care, la randul sau, va contribui la competitivitatea lor,” a declarat Nick Tesseyman, Director BERD pentru Institutii Financiare.
“Suntem onorati de calitatea de partener al BERD in sustinerea companiilor mici si mijlocii din Republica Moldova prin finantarea lor pentru dezvoltarea eficientei energetice. Astfel de investitii vor ajuta companiile sa reduca costurile si sa devina mai ecologice,” a declarat Sorin Andrei, presedintele executiv al BCR Chisinau.

“BCR Romania are o lunga si remarcabila cooperare cu BERD, dar aceasta prima tranzactie cu BCR Chisinau are o semnificatie speciala pentru noi,” a declarat Dominic Bruynseels, Presedintele Executiv al BCR Romania si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR Chisinau.

Anterior BERD a oferit facilitati similare bancilor Moldova-Agroindbank si Moldindconbank (ambele semnate la 24 iunie 2010).

Se estimeaza ca proiectele implementate in cadrul MoSEFF sa genereze in total economii de energie de 22.000 MWh pe an si o reducere anuala a emisiilor de CO2 de 6.600 tone anual, echivalentul a aproximativ 2.3 milioane de metri cubi de gaze importate.

Pana in prezent, BERD s-a angajat cu mai mult de € 460 milioane in diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Fondurile BERD au mobilizat investitii suplimentare de peste 330 milioane €.

###

BERD, detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiilor in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala. www.ebrd.com

BCR Chisinau S.A. si-a inceput activitatea in Republica Moldova ca banca universala la data de 22 octombrie 1998, cu un capital social de 24 milioane lei, care a fost majorat pe parcursul anilor, ajungand in prezent pana la 562.750.000 MDL. Reteaua bancii cuprinde circa 5 puncte de vanzare si 34 ATM-uri, care deservesc un portofoliu de peste 12,000 de clienti persoane fizice si juridice. Actionar unic al BCR Chisinau S.A. este BCR, membra a Erste Group, Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here