NN Pensii: Pilonul II este o formă de economisire pentru pensie ce are la bază o strategie investițională pe termen lung

0
1754

Pilonul II este o soluție de economisire pe termen lung, prin care oamenii beneficiază de o sursă suplimentară de venit la pensie, în completarea pensiei publice. Banii sunt investiți timp de zeci de ani, pe durata de viaţă activă a participanților. Deşi în acest interval pot apărea fluctuații de valoare cauzate de ciclurile economice, este indicat ca performanța fondurilor să fie privită pe perioade lungi, dincolo de situații atipice cum este, în prezent, pandemia de Covid-19.

 

Pilonul II asigură o strategie prudentă de investiții

 

NN Pensii urmărește să obțină câștiguri pentru viitorii pensionari pe termen lung. Astfel, NN Pensii investește prudent, în limitele prevăzute de lege, pentru o evoluție sustenabilă a valorii conturilor, deși uneori pot apărea fluctuații temporare.

 

În medie, un sfert din banii administrați de NN Pensii sunt investiți în acțiuni și fonduri de acțiuni, iar restul în obligațiuni şi alte instrumente financiare reglementate de cadrul legal. Acțiunile sunt în general menite să genereze câștiguri mai ridicate în perioade de creştere economică, dar pot fi supuse temporar la fluctuații, cum se întâmplă acum în contextul răspândirii coronavirusului. Obligațiunile asigură stabilitate mai mare în perioade volatile.

 

Conform comunicărilor transparente transmise lunar prin e-mail participanților Fondului de pensii administrat privat NN, în primul trimestru din 2020, valoarea unității de fond, unitatea de măsură în care sunt transformați banii din contribuții pentru a fi investiți, a scăzut cu 7%. Această unitate de fond determină valoarea la un anumit moment a conturilor personale din Pilonul II. Aproximativ 90% din această scădere a fost determinată de evoluția negativă a bursei în primele trei luni (când indicele BET a înregistrat o scădere cu 25%) și, într-o proporție de aproximativ 10%, de evoluția obligațiunilor. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar atât NN Pensii, cât și sistemul de pensii private în general au obținut randamente bune, peste inflație[1], în perioade de timp mai extinse.

 

Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii este un investitor însemnat în economia României, ceea ce implică o corelație strânsă între evoluția unității de fond și principalele tendințe macroeconomice și din piața de capital.

 

Pilonul II garantează românilor contribuțiile nete

 

Administratorii Pilonului II investesc pe baza unor strategii orientate pe termen lung pentru a multiplica economiile pentru pensie ale oamenilor, chiar dacă uneori pot exista deprecieri temporare. În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților. Românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete. Pentru a putea oferi o astfel de garanție, administratorii constituie provizioane și contribuie cu sume importante către Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private, ambele aducând o siguranţă suplimentară pentru economiile de pensie ale românilor.

 

Pilonul II este transparent

 

Modul de funcţionare a Pilonului II asigură transparență, astfel încât viitorii pensionari pot ști în orice moment ce se întâmplă cu banii lor. Cei ale căror economii sunt administrate de NN Pensii pot vedea situația contului personal în timp real în aplicația NN Direct, accesibilă oricând pe orice dispozitiv. Aplicația mobilă este gratuită și poate fi descărcată pe orice tip de telefon din Google Play sau App Store.

 

În același timp, NN Pensii a informat mereu și va continua să informeze participanții despre banii lor. În fiecare lună, cei care ne-au pus la dispoziție o adresă de e-mail primesc o informare electronică despre cea mai recentă contribuție, despre valoarea unității de fond și numărul de unități de fond din cont, precum și despre valoarea la zi a contului. Conform prevederilor legale, de două ori pe an, asemenea tuturor administratorilor, NN Pensii publică structura detaliată a portofoliului de investiții, iar o dată pe an trimite o scrisoare către toți participanții despre evoluția contului lor în anul anterior.

 

În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară, care reglementează piața pensiilor private obligatorii, oferă în orice moment informații actualizate, clare și complete despre evoluția Pilonului II și supraveghează activitatea administratorilor pentru a se asigura că interesele participanților sunt protejate.

 

 

[1] Sursa: www.asfromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here