Nicio persoana numita intr-o functie publica nu va putea face parte dintr-un partid politic – proiect de lege

0
527
functionarii-publici

functionarii-publiciToate persoanele numite intr-o functie publica vor fi obligate sa nu faca parte dintr-un partid politic, potrivit unui proiect de act normativ initiat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP).Proiectul legislativ prevede modificari la Legea nr. 188/1999, privind Statutul Functionarilor Publici.

Propunerile de modificare au la baza problemele identificate de ANFP ca urmare a consultarilor publice organizate cu sindicatele si structurilor asociative, a actiunilor de control desfasurate, precum si a dezbaterilor din cadrul seminariilor regionale organizate cu reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice, arata ANFP, intr-un comunicat remis miercuri.

Potrivit acestui proiect de act normativ, devine obligatorie tuturor persoanelor numite intr-o functie publica conditia de a nu face parte dintr-un partid politic.

Totodata, ca un element de noutate, este prevazuta propunerea de modificare a Statutului functionarilor publici prin stabilirea datei de 19 iunie drept ziua functionarului public, declarata zi nelucratoare pentru acestia.

Proiectul mai prevede modificari care vizeaza delimitarea categoriei functionarilor publici de personalul contractual prin definirea clara a sintagmei prerogativa de putere publica, aplicarea regulilor privind mobilitatea tuturor categoriilor de functionari publici, inclusiv categoriei inaltilor functionari publici, protectia juridica a functionarului public in ceea ce priveste raspunderea civila/penala.

Alte modificari vizeaza simplificarea procedurilor de ocupare a functiilor publice, descentralizarea competentei de organizare a concursurilor, cu accent pe rolul de monitorizare al ANFP si intarirea rolului formarii profesionale in administratia publica.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here