NEET – un proiect european pentru somerii tineri

0
902

Proiectul NEET, sau Not in Employement, Education or Training, are ca misiune analizarea situatiei tinerilor din Europa, concentrandu-se in special asupra celor care nu sunt angajati sau studenti.

Proiectul NEET, sau Not in Employement, Education or Training, are ca misiune analizarea situatiei tinerilor din Europa, concentrandu-se in special asupra celor care nu sunt angajati sau studenti. Acest diagnostic urmareste sa explice impactul pe care il are acest dezechilibru din piata muncii si din educatie asupra economiei si implicit, asupra societatii. In plus, proiectul investigheaza piata de locuri de munca din fiecare stat membru, incercand sa gaseasca solutii.

In ultimii ani, s-a observat o dublare a ratei somajului in randul persoanelor apte, cu varsta de pana la 30 de ani, fenomen cauzat in principal de efectele recesiunii. Agravarea problemei a iscat dezbateri politice la rang inalt. Astfel, a fost creat acest proiect ce investigheaza situatia actuala a tinerilor din Europa, in corelatia cu starea in care se afla piata muncii in fiecare tara membra. Proiectul este in cautare de a formula masuri de preventie a acestui fenomen ingrijorator, oferind un sprijin tinerilor in cautare de loc de munca.

Statisticile spun ca tinerii cu un nivel scazut de educatie au de trei ori mai multe sanse sa nu isi gaseasca loc de munca decat cei cu studii superioare, iar riscul creste in cazul persoanelor ce provin din familii de emigranti. In interiorul Uniunii Europene sunt 14 milioane de tineri care nu lucreaza sau studiaza. Faptul ca toti acesti tineri nu primesc un venit a costat economia europeana peste 150 de miliarde de euro in 2011. Anumite tari, ca Bulgaria sau Polonia au platit mai mult de 2% din produsul lor intern brut pentru nefolosirea fortei de munca in care a fost investita educatie. De aceea, exista un pericol foarte mare sa se instaureze o tendinta de abandon scolar prematur printre tineri, daca educatia nu le mai poate garanta locuri de munca.

Statele UE au incercat impreuna cu diferiti actori economici sa reintegreze generatia tanara in campul muncii, insa masurile sunt lente si insuficiente. Proiectul NEET doreste sa traga un semnal de alarma angajatorilor, care pot dispune de solutii pentru proaspetii absolventi si isi propune sa utilizeze metode de comunicare online in mod creativ. Ele pot lega tineri din toate statele si faciliteaza transferul de informatie, colaboarerea transnationala si identificarea de oportunitati noi de job.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here