Moody's: Suspendarea presedintelui pune in pericol consolidarea fiscala din ultimii trei ani

0
627
Moodys

MoodysEvenimentele recente din Romania au amplificat temerile din piata ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala din ultimii trei ani, iar incertitudinile ar putea persista chiar pana dupa alegerile din toamna si vor afecta, probabil, reformele structurale, potrivit Moody’s.

Agentia de rating se refera la suspendarea presedintelui si convocarea referendumului pentru demitere, pe 29 iulie.

„Aceste evenimente au amplificat ingrijorarea din piata ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala reusita de tara in ultimii trei ani si sunt de factura negativa pentru ratingul de credit al Romaniei”, se arata intr-o analiza Moody’s, publicata luni.

Moody’s atribuie Romaniei ratingul de credit „Baa3”, cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung. Agentia a inrautatit la sfarsitul lunii iunie perspectiva ratingului Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.

Agentia noteaza, in analiza prezentata luni, ca incertitudinile din piata au determinat deprecierea leului cu peste 2% in luna iulie, cea mai puternica scadere inregistrata „pe pietele emergente comparabile” in aceeasi perioada.

Deprecierea monedei nationale a provocat cresterea costurilor de finantare ale Guvernului, majorand costurile de credit si de rambursare a datoriilor pentru „toti debitorii romani”, remarca Moody’s.

Dincolo de reactia pietelor, agentia de rating aminteste ca deficitul bugetar este mai redus in prima jumatate a acestui an fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, iar tensiunile politice nu reprezinta o noutate in Romania, presedintele fiind suspendat si in 2007, cand rezultatul referendumului a fost in favoarea sa.

„Totusi, tinand cont de incertitudinile economice regionale si globale, temerile din piata privind actuala suspendare sunt generate partial si de faptul ca partidul din care provine Traian Basescu, formatiunea de centru-dreapta PDL, a fost asociata cu consolidarea fiscala din ultimii trei ani, in timp ce partidul dominant din actuala coalitie USL, PSD, de centru stanga, a criticat in trecut unele masuri de austeritate si a operat o crestere modesta a salariilor din sectorul public dupa ce a venit la putere”, se spune in raportul Moody’s.

Mai mult, incertiduinile de pe scena politica ar putea persista pana la alegerile din trimestrul al patrulea, chiar dincolo de acest moment, si vor intarzia, probabil, reformele structurale care vizeaza sectorul „vast” al companiilor de stat din Romania, anticipeaza agentia de rating.

Astfel, desi premierul Victor Ponta si-a exprimat public angajamentul fata de acordurile multilaterale cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, exista sanse ca, pe fondul unei cresteri economice mai slabe, turbulentelor din zona euro si sentimentului antiausteritate tot mai prezent in Romania, deficitul bugetar sa nu scada in acest an sub tinta de 3% din PIB (pe metodologia ESA), asumata de Guvern. Ratarea obiectivului ar amana iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv a UE, care ar trebui sa aiba loc anul viitor.

O a doua consecinta negativa a evenimentelor politice recente, respectiv reactiile externe, a provocat ingrijorare in piete ca ar putea afecta relatiile dintre Romania si UE, o sursa importanta de sprijin institutional si financiar pentru tara.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here